Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Ο "Πορτοκαλής ΄Ηλιος" έδεσε στον Πειραιά.

Από την εξαιρετική σελίδα Pireorama και το άρθρο του κ. Στέφανου Μίλεση με τίτλο: "Ο Πειραιάς της δεκαετίας του 1960 σε 30 έγχρωμες φωτογραφίες" αντλούμε τη φωτογραφία που απεικονίζει  το αγαπημένο και ιστορικό πλέον πλοίο  του  Σ. Λάτση "Πορτοκαλής Ήλιος"

  Δεκαετία του 1960 και ένας Πειραιάς κατά πολύ διαφορετικός. Σε πρώτο πλάνο τα ξύλινα καραβάκια για τη Σαλαμίνα, και αμέσως μετά το έτερο πλοίο  του Σ. Λάτση "Άγιος Νεκτάριος" (πρώην "Σπύρος") το οποίο παρέμεινε στη γραμμή μέχρι τα μισά περίπου της δεκαετίας του ΄80 αλλάζοντας ιδιοκτήτες και χρώματα! Ο "Πορτοκαλής ΄Ηλιος" δεσπόζει στη φωτογραφία και ακριβώς πίσωένα μεγάλο φέρυ-μποτ της γραμμής του Σαρωνικού που όμως παρέμεινε για λίγο σε αυτήν, το "Σολωνάκι".

Αξίζει να "χαζέψουμε" λίγο την πλατεία Καραισκάκη χωρίς δέντρα, μάλλον δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, οι αφετηρίες  των λεωφορείων, το κτίριο του Τυπάλδου και τα παλιά λεωφορεία και αυτοκίνητα στους δρόμους. Ομολογουμένως ιστορική φωτογραφία που έχει τη δική της αξία και προκαλεί την ανάλογη νοσταλγία.
Τα πλοία αυτά  δεν υπάρχουν πιά, παρά μόνο στις εικόνες, τα καρτ- ποστάλ και φυσικά στη μνήμη. Ο Πειραιάς έχει αλλάξει μορφή , το λιμάνι έχει αλλάξει και στη θέση που βλέπουμε υπάρχει πλεόν ο τερματικός σταθμός  του ΤΡΑΜ! 
Επισκεφθείτε  το Pireorama.Αξίζει να δείτε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες που απεικονίζουν μια διαφορετική πόλη από αυτήν που βλέπουμε σήμερα.