Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Blanc and Blue στην αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑΑΙΓΙΝΑ



 Εγκαίνεια απόψε - Σάββατο 27 Ιουλίου και ώρα 20.30 - στην αίθουσα Τέχνης "ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ" με δημιουργίες και αντικείμενα τέχνης τριών εικαστικών.

Συνεχίζοντας τον θεσμό της εαρινής οργανικής συνομιλίας μεταξύ επιλεγμένων δημιουργών, η Αίθουσα Τέχνης «ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ», παρουσιάζει την ενότητα «BLANC & BLEU» με εικαστικά έργα και αντικείμενα τέχνης της Μαρίας Γέρουλα, της Μάρως Κορνηλάκη και της Μαρίας Παπανικολάου.
 
Τα πρωτότυπα αντικείμενα των τριών ταλαντούχων δημιουργών, κεραμικά έργα τέχνης και συλλεκτικά σκεύη, εικαστικά κοσμήματα και χειροποίητα χρηστικά υφάσματα, εστιάζοντας στο ελληνικό λευκό και στο καθαρό μπλε ως συμπληρωματικό του θερινό χρώμα, υλοποιήθηκαν ειδικά για την έκθεση.
Αντλώντας την πρώτη ύλη τους από τα διαχρονικά συστατικά του ελληνικού θερινού τοπίου, οι τρεις σχεδιάστριες συναντούνται κάτω από το αιγινήτικο φως, δημιουργώντας και προτείνοντας τα ελάχιστα απαραίτητα.
 
Η Μαρία Γέρουλα, με έδρα την Αθήνα, έχοντας ιδρύσει την επιτυχημένη σχεδιαστική ταυτότητα MY και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ελληνικά υφάσματα και φυσικές πρώτες ύλες, δημιουργεί εντυπωσιακές συλλογές ενδυμάτων και αξεσουάρ ένδυσης καθημερινής χρήσης. Οι υφασμένες επιφάνειες των έργων της, συχνά κοσμημένες με συμπυκνωμένα μηνύματα και ευφυή χρήση ελληνικών λέξεων και εικονιστικών συμβόλων που μετατρέπονται σε διεθνή σλόγκαν, αποτελούν στην πραγματικότητα ένα αυτοτελές αλφαβητάριο έκφρασης και συνειδητοποίησης.
 
Η Μάρω Κορνηλάκη, με έδρα το Ηράκλειο και πολυετές πεδίο έρευνας και έκφρασης το κόσμημα, σχεδιάζει και υλοποιεί πολύτιμα περιδέραια και περικάρπια από πορσελάνη και μέταλλο, που συχνά ολοκληρώνονται με φυσικές πρώτες ύλες όπως το λινάρι. Οι στιλπνές λευκές φόρμες της, συνδυασμένες με μπλε και κοραλλί πορσελάνη, τόσο γενναιόδωρες στην κλίμακα όσο και οργανικές στον σχεδιασμό τους, μετατρέπονται στα φορέσιμα τολμηρά γλυπτά μιας σπάνιας δυναμικής έκφρασης.
Η Μαρία Παπανικολάου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δημιουργεί πρωτότυπα κεραμικά εικαστικά έργα και χρηστικά αντικείμενα που αντλούν έμπνευση από τις καθημερινές οπτικές εμπειρίες μας. Εστιάζοντας στην ιδέα μιας αναπάντεχης μεταμόρφωσης και εμπνεόμενη στην ενότητα αυτή από την ανεξίτηλη εικόνα του τενεκεδένιου δοχείου μετασκευασμένου σε γλάστρα στις νησιωτικές αυλές, προτείνει εντυπωσιακά λευκά σκεύη με χρυσές και γαλανές λεπτομέρειες, ενώ τα εύθραυστα μικρογραφικά κοπάδια των τρισδιάστατων κατσικιών της επίσης ζωγραφισμένα αποκλειστικά με λευκό και με μπλε χρώμα, συμπληρώνουν την αυτοτελή ύπαρξη ενός παράλληλου φαντασιακού σύμπαντος.
Επιμέλεια Ίρις Κρητικού


Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ, Θερμοπυλών 12 Αίγινα.
Τηλ.22970 23967, e-mail:
aegina.aigina@yahoo.gr
Εγκαίνια: Σάββατο 27 Ιουλίου 2019
Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2019