Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

"Δεν έχουμε άλλο δρόμο από την αγάπη"

Λίγους μήνες μετά την αναχώρησή του από την επίγεια ζωή, έρχονται στη δημοσιότητα και εκδίδονται πολλά κείμενα και ομιλίες του κυρού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου. Ενός επισκόπου που δούλεψε για τον άνθρωπο και δίπλα στον άνθρωπο όσο λίγοι. Δάσκαλος, πνευματικός, ακούραστος λειτουργός, δεινός ομιλητής, μαχητής της αλήθειας, υπηρέτης της αγάπης. Ο πρόωρος θάνατός του συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους που γέμισαν με σχόλια και δημοσιεύσεις τα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις "Εν πλώ" κυκλοφορούν 11 ομιλίες του σε βιβλίο με τίτλο: "Δεν έχουμε άλλο δρόμο από την αγάπη". Αναδημοσιεύουμε από  το romfea.gr την προδημοσίευση για το νέο αυτό βιβλίο.

Έτσι λοιπόν ο Θεός, μας δημιούργησε και μας έσωσε με αγάπη και με ελευθερία. Αυτή είναι η στάση του Θεού απέναντι στον άνθρωπο. «στις θέλει πίσω μου κολουθεν...» (Μάρκ. 8,34). Δεν αναγκάζεται κανείς – όποιος θέλει!
Έτσι λοιπόν ο Θεός έρχεται σ’ εμάς «ασυγχύτως» και «αδιαιρέτως». Δεν μας καταργεί, δεν μας αλλοιώνει, μας σέβεται και μας δίνει το χέρι Του.
Μας ενώνει στο Σώμα Του κι εμείς απ’ το Σώμα Του, την Εκκλησία, αντλούμε την αναστημένη Ζωή Του και τότε πια κανείς θάνατος, δεν έχει ισχύ επάνω μας.
Ποια είναι η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό; Πάλι η ίδια. Τον Θεό δεν τον φοβόμαστε. Τον
Θεό τον αγαπάμε.
Και ο μόνος τρόπος για να γνωρίσεις κάποιον είναι να τον αγαπήσεις. Και στον Θεό δεν πάμε από φόβο.
Δεν υπάρχει ούτε ένας Άγιος, που να έγινε Άγιος γιατί φοβήθηκε να μην πάει στην κόλαση.
Όσοι έγιναν Άγιοι, είναι γιατί αγάπησαν τον Χριστό. Και ο τελευταίος Άγιός μας, ο Άγιος Πορφύριος, τι φώναζε σε όλους; «Αγαπήστε τον Χριστό και μην σας νοιάζει τίποτα».
Έτσι λοιπόν, στον Θεό δεν πάμε με το ζόρι. Δεν πάμε από φόβο. Ο φόβος φτιάχνει θρησκόληπτους ανθρώπους και όχι Χριστιανούς.
Φτιάχνει ανθρώπους που δεν είναι ελεύθεροι απέναντι στον Θεό. Δεν τον αγαπάνε ελεύθερα αλλά από φόβο.
Στον Θεό λοιπόν πηγαίνω ελεύθερα, γιατί εμπιστεύομαι το πρόσωπο και την αγάπη Του.
Δεν φοβάμαι το Θεό. Όποιος φοβάται τον Θεό είναι άρρωστος. Γιατί; Διότι ο Θεός είναι Αγάπη! Φοβάμαι την Αγάπη; Ε, άρρωστος είμαι…
† ΠΑΥΛΟΥ Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
Εισαγωγή: Αρχιμ. Eφραίμ Τριανταφυλλόπουλος
Επιμέλεια: Κυριακή Βλασερού
Την έκδοση χαιρετίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος

14Χ21 | σελ. 232 | 13,00 € ISBN: 978-960-619-047-6
Σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις 17 Ιουλίου και στο Βιβλιοπωλείο Εν Πλω, Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Αθήνα, 211 11 98 900-1
Τηλέφωνο παραγγελιών: Χαράλαμπος Θεοδώρου 210 32 26 343
Εκδόσεις Εν Πλω / www.enploeditions.gr