Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

«Το νέο και απέραντο λιβάδι με τους μαργαρίτες» του Μιχάλη Μουτσάτσου.





Το γεωπόνο Μιχάλη Μουτσάτσο τον γνωρίζουμε όλοι στην Αίγινα όχι μόνο από την κύρια εργασία του, αλλά και από τη δημοσιογραφική του ενασχόληση εδώ και δεκαετίες στα τοπικά έντυπα.
Ένας βετεράνος της τοπικής δημοσιογραφίας ασχολήθηκε με πολλά προβλήματα της κοινωνίας  της Αίγινας, έχοντας το πολιτικό θάρρος να διατυπώσει τις αλήθειες του χωρίς να υπολογίζει το «τοπικό» κόστος. Άρχισε να γράφει μετά  τη μεταπολίτευση αφιερώνοντας παράλληλα πολύ χρόνο στα πολιτιστικά δρώμενα  του νησιού. Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται ακόμα τη συμμετοχή του στην κορυφαία παράσταση του τοπικού ερασιτεχνικού θεάτρου ενσαρκώνοντας στη σκηνή τον Ι. Καποδίστρια στο ομώνυμο έργο του Ν. Καζαντζάκη.
  Στην αρθρογραφία του αναδείκνυε τα τοπικά προβλήματα, τις αδυναμίες και ολιγωρίες των  τοπικών αρχών αλλά και των υπηρεσιών των υπουργείων και των Νομαρχιών – Περιφερειών, τις οποίες συχνά ενοχλούσε τηλεφωνικώς.
  Όμως στον τομέα που σαφώς διέπρεψε ήταν στη συλλογή «μαργαριταριών» από  τα γραφόμενα σε έντυπα και κυρίως από τα λεγόμενα σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνο. Συνεργάστηκε με το περιοδικό «ΦΙΣΤΙΚΙ» όπου στις σελίδες  του σημείωσε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο τα «μαργαριτάρια» που αλίευε. Κατόπιν στη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» ξεπέρασε κυριολεκτικά  τον εαυτό του χάρη στο υλικό που του προσέφεραν απλόχερα οι τοπικοί μας κυρίως άρχοντες.
Το πλούσιο αυτό υλικό ο Μιχάλης Μουτσάτσος θέλησε να το μοιραστεί μαζί μας σε ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε και έχει τον τίτλο: «Το νέο και απέραντο λιβάδι με  τους μαργαρίτες» Το βιβλίο που είναι ο πρώτος τόμος της συλλογής  του, αποτελεί μια ξεκαρδιστική συλλογή «μαργαριταριών» από την τηλεόραση, τον τύπο και τους πολιτικούς μας, από το 2001  έως σήμερα.
Ένα βιβλίο που δεν θα σας κρατήσει απλά συντροφιά αλλά θα σας χαρίσει στιγμές άφθονου γέλιου.