Κυριακή 26 Απριλίου 2020

"ΑΓ.Νεκτάριος Β." προς Σουβάλα και Αγία Μαρίνα.

   Ελάχιστοι σήμερα θα θυμούνται αυτό το μικρό βαποράκι  της γραμμής  του Σαρωνικού.
 Ένα μικρό καραβάκι που ήρθε στην Αίγινα και την υπηρέτησε με δύο ονόματα. Προς  τα τέλη της δεκαετίας  του '70  άρχισε να εκτελεί δρομολόγια από Πειραιά για Αίγινα με το όνομα "ΓΛΑΡΟΣ".
Ταξίδεψε λίγο αλλά μετά με το όνομα "ΑΓΙΟΣ  ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Β." στη γραμμή Πειραιάς  Σουβάλα - Αγία Μαρίνα. Ίσως από εκεί να το θυμούνται οι περισσότεροι.

Στην πρώτη φωτογραφία το διακρίνουμε ανάμεσα στα άλλα μικρά καραβάκια της  γραμμής το "ΜΙΧΑΗΛ" δεξιά, την "ΕΛΕΝΑ" αριστερά. Διακρίνεται επίσης ένα ξύλινο  του Αγκιστρίου και το "ΕΥΤΥΧΙΑ" πριν  τη μετασκευή του σε κλειστό  φέρυ, γεμάτο από επιβάτες.

Επιστρέφοντας πάλι στο "ΓΛΑΡΟΣ" ή "ΑΓΙΟΣ  ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Β΄" να πούμε πως κατασκευάστηκε το 1968 στο Πέραμα και στη διαδρομή του απέκτησε πάρα πολλά  ονόματα όπως "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ", "ΝΤΙΝΑ", "ΞΑΝΘΗ" "ΜΑΚΗΣ IV", όπως αναφέρει  ο άριστος γνώστης των ακτοπλοϊκών θεμάτων κ. Γ. Γκιβίσης στο πολύ αγαπητό site  του κ. Παντελή Φύσσα απ' όπου και η δεύτερη  φωτογραφία. Σε αυτή τη φωτογραφία το διακρίνουμε  στον Αυλώνα της Αλβανίας  το 2008, αφού προηγουμένως ταξίδευε στην Κεφαλλονιά.

Στη γραμμή της  Σουβάλας - Αγίας Μαρίνας δεν ευδοκίμησε για πολύ και αποσύρθηκε όπως και τα υπόλοιπα μικρά  στη δεκαετία  του '90 αφού πλέον τα φέρυ - μποτ είχαν επιβληθεί στη γραμμή της Σουβάλας.