Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Κυριακή της αγάπης στην Κυψέλη της Αίγινας το μακρινό 1979

  Έτσι τιτλοφορεί το άρθρο του ο συντάκτης της τοπικής εφημερίδας "Η Αλήθεια"  την εμπειρία  που έζησε εκείνη την Κυριακή του Πάσχα  πριν 41 χρόνια στην Κυψέλη.
   Είναι Μάιος του 1979. Κυριακή του Πάσχα και ο εφημέριος  της ενορίας αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πανταζής τελεί  τον εσπερινό της αγάπης. Όμως κάπως διαφορετικά.

Από την πλατεία της Κυψέλης σχηματίζεται πομπή με λάβαρα με την εικόνα της Αναστάσεως και πηγαίνουν όλοι μαζί καθώς και αυτοί που στην διαδρομή προστίθενται και τελούν τον Εσπερινό στο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά. Σε όλη τη διαδρομή ψάλλουν Αναστάσιμους Ύμνους. Μόλις τελειώσει ο Εσπερινός ο π. Νεκτάριος μοιράζει το κόκκινο αυγό και επιστρέφουν πάλι εν πομπή στην πλατεία της Κυψέλης. 
Η όμορφη αυτή συνήθεια ή κατ' άλλους έθιμο έχει πλέον σταματήσει. Λίγοι παλαιοί Κυψελιώτες σήμερα θα το θυμούνται. Πάντως αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον γράφοντα το άρθρο στην εφημερίδα ήταν ότι ενώ έβρεχε αρκετά ο κόσμος συμμετείχε και μάλιστα ήταν πολύς.

Για  την ιστορία να αναφέρουμε πως ο μακαριστός π. Νεκτάριος Πανταζής που λίγο πριν είχε τοποθετηθεί εφημέριος στον ενοριακό ναό της Κυψέλης, είχε κατορθώσει με την παρουσία  του  και την εργατικότητα  του να προσελκύσει πολύ κόσμο στην ενορία. Μάλιστα υπήρχαν και άνθρωποι που εκκλησιάζονταν στην Κυψέλης και από άλλες περιοχές  της Αίγινας.

Ίσως η φήμη αυτή να παρότρυνε τον αρθρογράφο να ανέβει στην Κυψέλη Μεγάλη Παρασκευή και Κυριακή του Πάσχα. Μάλιστα η εμπειρία  του από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και ιδιαίτερα από την περιφορά  του Επιταφίου τον ώθησαν να ανέβει στην Κυψέλη και την Κυριακή του Πάσχα.

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να διαβάσουν αυτά  τα δύο άρθρα μπορούν να πατήσουν πάνω στις φωτογραφίες  τους για να ανοίξουν.

Ευχαριστούμε πολύ τον αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης κ. Νικόλαο Πανταζή που μας έστειλε αυτό το τόσο ωραίο και νοσταλγικό θέμα.

ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ   -    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.