Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Επιτάφιοι της Αίγινας.

    Στους έρημους δρόμους της πόλης και των χωριών της Αίγινας η πένθιμη καμπάνα  υπενθυμίζει  το Θείο Δράμα  στους λιγοστούς διαβάτες. Ο δρόμος περνά κι από κάποιον ναό, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, εκεί στο περιθώριο της δηλωμένης και αναγκαστικής εξόδου από το σπίτι.
  
 Τέτοια μέρα μέχρι πέρσι η προσκύνηση  στους Επιταφίους  της πόλης και των χωριών ήταν επιβεβλημένη  και μέρος  του τελετουργικού της ημέρας. Κορυφαία ημέρα η Μεγάλη Παρασκευή για κάθε άνθρωπο. Κανείς δεν μένει αδιάφορος και ασυγκίνητος από το μεγαλείο της Θυσίας.

Η ποίηση των αξεπέραστων ύμνων, τα Θεόπνευστα κείμενα, η γλυκύτητα της μάνας Παναγιάς που θρηνεί  το "γλυκύ της έαρ", η γαλήνη που αναβλύζει από το Σταυρό, οι ευωδιές από τα φρεσκοκομμένα λουλούδια  του κουβουκλίου, οδηγούν στο μονοπάτι της Ανάστασης.

Τίποτε δεν τελειώνει εδώ.  Ο τάφος δεν είναι το τέλος, ο προορισμός. Ο τάφος είναι το σκαλοπάτι προς την Ανάσταση. Ο Άδης δεν είπε την τελευταία του λέξη.

Πίσω από το δείλυ προβάλλει  το ανέσπερο φως της Αναστάσεως.

Η προσμονή, η προσδοκία που εκδηλώνεται με  την απόλυτη σιγή και ηρεμία  της ημέρας είναι καθηλωτική.

Σε μια εκθαμβωτική ανοιξιάτικη μέρα ο Επιτάφιος Θρήνος  μας καλεί να προσκομίσουμε απόψε το βάσανο, το δάκρυ, τον καημό, την ικεσία. Εκεί κάποια λουλούδια που βιαστικά  ακούμπησαν οι λιγοστοί φετινοί προσκυνητές δημιουργούν το λιτό διάκοσμο  για να ακουστούν τα λυτρωτικά εγκώμια στον "ωραίο κάλλει".




Στις φωτογραφίες εικονίζονται οι Επιτάφιοι (κατά σειρά) από τον Άγιο Νικόλαο της πόλης της Αίγινας, από τον Ευαγγελισμό Θεοτόκου Κυψέλης, από την Αγία Τριάδα στο Βαθύ, από τον Μητροπολιτικό Ναό Αίγινας, από την Αγία Βαρβάρα Μαραθώνα και από τη Σύναξη Αιγινητών Αγίων στο Λιβάδι.


 Οι φωτογραφίες προέρχονται από τις προσωπικές σελίδες στο face Book των κ. Κ. Κλώνου, Αθ. Γελαδάκη, Σ. Μπήτρου, Ρ. Ασημομύτη.