Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Στη Ζωοδόχο Πηγή Αγκιστρίου αλλά "κεκλεισμένων των θυρών".



Με κλειστές πόρτες τελέστηκε την παραμονή της εορτής ο εσπερινός στη Ζωοδόχο Πηγή Αγκιστρίου που εορτάζει σήμερα Παρασκευή της Διακαινησίμου.

Στο τέλος  του Εσπερινού  πραγματοποιήθηκε μια λιτή λιτάνευση της εικόνας  της Παναγίας πέριξ  του Ιερού Ναού.

Ο εορτασμός διαφορετικός φέτος λόγω των απαγορευτικών μέτρων, ωστόσο δεν θα μπορούσε να μείνει αλειτούργητη η Εκκλησία. Έτσι φέτος δεν υπήρξαν οι γνώριμες εικόνες  του παραδοσιακού πανηγυριού στο Αγκίστρι που κάθε χρόνο τέτοια μέρα υποδέχεται εκατοντάδες προσκυνητών και επισκεπτών από την Αίγινα.

Μην ξεχνάμε ότι το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής είναι από  τα μεγαλύτερα και παραδοσιακότερα  πανηγύρια του Σαρωνικού. Συγχρόνως και μια κλασσική μετά - Πασχαλινή  απόδραση για τους Αιγινήτες κάθε γενιάς η μικρή εκδρομή - μετάβαση στο Αγκίστρι.
   Μια μετάβαση που συνεχίζεται όλη  την ημέρα και οι τελευταίοι επισκέπτες επιστρέφουν αργά το απόγευμα στην Αίγινα αφού έχουν κατέβει και  οι τελευταίες σούβλες από τις ταβέρνες.

Φέτος ο σημαιοστολισμός αλλά και τα λουλούδια στην εικόνα τίμησαν τη μάνα Παναγία  του Αγκιστρίου και ο εφημέριος αρχιμανδρίτης π. Ελευθέριος Κουμασίδης μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού τίμησαν την πανήγυρη έτσι όπως επιβάλλουν τα νέα μέτρα.
     

 






Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Σιατιρλή για τις φωτογραφίες που μας απέστειλε.

 Λίγα στοιχεία για το ιστορικό  του ναού:

 Ο ναός κτίστηκε από τον κόπο και το μόχθο των Αγκιστριωτών το 1885 και παραμένει μέχρι σήμερα το στολίδι του νησιού. Γύρω η μικρή πλατεία, το μικρό μνημείο, τα δέντρα και τα μικρά μαγαζιά συνθέτουν μια γνήσια νησιώτικη πλατεία, στην οποία τη κεντρική θέση ή μάλλον το κέντρο της ζωής αποτελεί ο ναός. Όλα ξεκινούν από εδώ και όλα εδώ καταλήγουν.
  Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές το 1992 όταν πυρκαγιά κατέκαψε το  ξύλινο γυναικωνίτη. Αυτό όμως έδωσε την ευκαιρία να ανακαινισθεί ο ναός και να  αναδειχθεί η αρχιτεκτονική αξία του καθώς και να συντηρηθούν οι όμορφες αγιογραφίες του. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το κτίσμα είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο και είναι οικοδομημένη από πωρόλιθο. Οι αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του είναι ναζαρινής νοοτροπίας και έχουν φιλοτεχνηθεί από τους  αγιογράφους  Ανδριανό και Βασίλη Σταματιάδη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, στην οποία εκκλησιαστικά ανήκει το Αγκίστρι, κατά την περίοδο 2005 -06 έγιναν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του εσωτερικού του ναού και των φορητών εικόνων από το συντηρητή κ. Ηλία Παπαγεωργίου.
    Σήμερα ο ναός βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Στο εξωτερικό του έχει αποκαλυφθεί η πέτρα, ενώ έχουν σημειωθεί αρκετές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από τον ακάματο εφημέριο του Αγκιστρίου τον αρχιμανδρίτη π. Ελευθέριο Κουμασίδη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει δεκαoκτώ (18) χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και διακονίας στο νησί. Χάρη στις δικές του προσπάθειες ολοκληρώθηκε ένα έργο της τάξεως των 102.000 ευρώ, ποσό το οποίο προήλθε από το κεράκι και το υστέρημα των ευλαβών κατοίκων του νησιού.