Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας της γης, στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.


Πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας η δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης» με μια αντιπροσωπεία μαθητών της Α ’και Β’ Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των θετικών επιστημών Χαλκίδου Κ., Παπανδρέου Μ., Καραγιαννίδου Κ. Ευτυχώς ο ήλιος μας έκανε το χατήρι και βγήκε την κατάλληλη ώρα που χρειαζόταν (12:35’:40’’), ώρα κατά την οποία οι ακτίνες του ηλίου έπεφταν κάθετα στον Ισημερινό. Οι μαθητές μέτρησαν το ύψος μιας κατακόρυφης ράβδου και το μήκος της σκιάς αυτής, μέσω των οποίων υπολογίστηκε η γωνία που δημιούργησαν οι ακτίνες του Ηλίου. Στη συνέχεια, οι μετρήσεις καταγράφηκαν σε ένα φύλλο εργασίας, όπου και υπολογίστηκε η περίμετρος της Γης με την εφαρμογή απλών αναλογιών. Οι συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) του σχολείου μας προσδιορίστηκαν μέσω της εφαρμογής του GoogleEarth.

Το «πείραμα του Ερατοσθένη» αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, που πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό τον 3ο αιώνα π. Χ. Μια μέθοδος στην οποία ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία, μια ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για την μέτρηση αποστάσεων, βασικές αρχές της Τριγωνομετρίας και της Γεωμετρίας και καθαρή σκέψη.

Για εκπαιδευτικούς λόγους, η μέθοδός του εφαρμόζεται έως και σήμερα στα σχολεία της Ελλάδας, αλλά και παγκοσμίως. Οι Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια αποτελούν ιδανικές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του ιστορικού πειράματος.

 Περισσότερες πληροφορίες για το πείραμα μπορείτε να αναζητήσετε μέσω του κάτωθι υπερσυνδέσμου:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%95%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B7

Ενδιαφέρον είναι και το παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=F34Ft-7VpIM