Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Μια μικρή πινακοθήκη Ηρώων στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

                                   

    Στα πρόθυρα  της μεγάλης εορτής της 25ης Μαρτίου. Η ημέρα  της  Εθνικής παλιγγενεσίας  κάθε χρόνο είναι μια ημέρα ξεχωριστή, λαμπρή και γιορτινή. Μια ημέρα ψυχικής και πνευματικής ανάτασης. που  λαμβάνει ιδιαίτερες  διαστάσεις στον απόηχο της συμπλήρωσης των διακοσίων χρόνων από την κήρυξη της  Επανάστασης του 1821.

Ο νους μας ανατρέχει στα πρόσωπα στους πρωταγωνιστές εκείνων των χρόνων στους ήρωες. Μια μεγάλη συλλογή με  πορτραίτα  των ηρώων  που έχει  κυκλοφορήσει ο εκδοτικός οίκος  Δημητράκου φιλοξενούνται στην είσοδο  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας και περιμένουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να τα αντικρίσουν.

Η μικρή αυτή έκθεση αποτελούμενη από 20  πορτραίτα ηρώων προέρχονται από υδατογραφίες - λιθογραφίες που φιλοτέχνησε Γερμανός καλλιτέχνης Karl Krazeisen την περίοδο 1826 -1831 παρουσιάστηκαν σε ειδική έκθεση  στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.

 Στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας καθ'όλη τη διάρκεια  του 2021  ήταν ανηρτημένοι στην είσοδο  του σχολείου και αποτελούν πλέον μόνιμο υλικό  για  τις επίκαιρες εορτές  της 25ης  Μαρτίου.

Η έκθεση αυτή μας γυρίζει πίσω στις εποχές εκείνες  που τα πρόσωπα  των ηρώων κοσμούσαν  τους  τοίχους  των αιθουσών  διδασκαλίας, των διαδρόμων και των γραφείων  σε κάθε  ελληνικό σχολείο.