Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Μια εξαιρετική ξενάγηση στην Ομορφοκκλησιά από τον κ. Ι. Δέδε.

Μια εξαιρετική ξενάγηση στην Ομορφοκκλησιά πραγματοποιήθηκε σήμερα από  τον αρχιτέκτονα κ. Ιωάννη Δέδε.
Η πρωτοβουλία  της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας (Ο.Π.Π.Κ.Α.) συγκέντρωσε  πολλούς επισκέπτες παρά  τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

 Ο αριθμός  των επισκεπτών ήταν μεγάλος και η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε δύο φορές  στο εσωτερικό του ναού και κατόπιν στο προαύλιο χώρο του. 

Ο κ. Δέδες αναφέρθηκε στην ιστορία  της εκκλησίας, στις αρχιτεκτονικές  γραμμές και κυρίως στις επιρροές που έχει το κτίσμα  κυρίως στον εικονογραφικό του κύκλο. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η αναστήλωση του το 1289 συμβαίνει μετά  την Α΄ άλωση  της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Σταυροφόρους και ο αγιογράφος μεταφέρει στοιχεία  της εποχής του στις εικονογραφικές συνθέσεις. Χαρακτηριστικό η ενδυμασία  των στρατιωτών στην εικόνα  της προδοσίας  του Ιούδα που η ενδυμασία  τους είναι όμοια με εκείνη των Σταυροφόρων.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους επισκέπτες και ο εξωτερικός διάκοσμος, τα χαράγματα και η επιγραφή που δίνουν πολλά στοιχεία  για  την ιστορία  του κτίσματος.
Σκοπός  της Ομάδας είναι να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα τέτοιες επισκέψεις - ξεναγήσεις σε μνημεία και χώρους ιστορικής αξίας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία της γνωριμίας, της προβολής  του πολιτισμού του νησιού μας και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τόπους και σημεία  που κινδυνεύουν από την λήθη και την αδιαφορία.
Τέλος αναφέρθηκε πως μόλις οι καιρικές και οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση της Ομάδας  Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.