Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Τραγική η εικόνα των Οχυρών της Πέρδικας.

                                                    

   Η εικόνα των οχυρών της Πέρδικας είναι  τραυματισμένη.

    Για  κάποιον που αγνοεί το παρελθόν της  περιοχής και την ιστορία των κτισμάτων, άνετα συμπεραίνει πως η εγκατάλειψη και η αδιαφορία έχει οδηγήσει στο να μεταβληθεί ο χώρος σε τόπο απόθεσης σκουπιδιών και ακαθαρσιών.

  Γκράφιτι, σπρέϋ, συνθήματα, σπασμένα αντικείμενα, απομεινάρια και ίχνη από "διανυκτερεύσεις" στο χώρο, ακόμα και επικίνδυνα αντικείμενα υπάρχουν μέσα και έξω από τα κτίσματα.

    Η εικόνα είναι θλιβερή, απογοητευτική, απαξιωτική για έναν  τέτοιο χώρο.
   Αρχές  του Δεκέμβρη του 2017 με μαθητές  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας επισκεφθήκαμε  το χώρο και καταγράψαμε αυτά  τα προβλήματα, φωτογραφίζοντας πολλά σημεία.

  Στο παρελθόν η Περιβαλλοντική Ομάδα  του σχολείου είχε εκπονήσει πρόγραμμα με τίτλο: "Ναυτικά Οχυρά και Παρατηρητήρια  στην Αίγινα". Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε δύο φορές  σε ανοικτές εκδηλώσεις συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον πολιτών. Παράλληλα κυκλοφόρησε και σε μορφή μικρού εντύπου.
  
Σήμερα  το ενδιαφέρον για  το χώρο των Οχυρών έχει αναζωπυρωθεί!  Άνθρωποι που αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξη τους έχουν ευαισθητοποιηθεί για τη διάσωσή τους.
 
Ωστόσο  η κατάσταση στα πολυβολεία και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις είναι τραγική.

Δεν θα αναζητήσουμε  τους λόγους και τις ευθύνες γι' αυτό. Είναι γνωστές οι συμπεριφορές κάποιων.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε  για να καθαριστεί ο χώρος και να αποκτήσει και πάλι μια αξιοπρεπή τουλάχιστον εικόνα.

 Μήπως αυτό θα πρέπει να τεθεί και ως προτεραιότητα  από τους  φορείς που σήμερα παλεύουν για τη διάσωση της ιστορικότητας  του χώρου και της περιβαλλοντικής  του αξίας;

 Μήπως έμπρακτα και αποτελεσματικά θα πρέπει να προστατεύσουμε το χώρο;
Μήπως αυτό  θα ήταν μια καλή αρχή;