Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Η παρουσίαση του περιοδικού "Αιγινήτες" συγκίνησε και προκάλεσε σκέψεις.


Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας όπου πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 26 Μαρτίου η παρουσίαση του δεύτερου τεύχους του περιοδικού «Αιγινήτες» .

Το τεύχος είναι αφιερωμένο στην «Εποχή των σφουγγαράδων στην Αίγινα» και αντλεί το υλικό του από το αρχείο της κ. Νομικής Χαλιπήλια – Μιχαλοπούλου η οποία ήταν  κόρη του σπογγέμπορα Νικόλαου Χαλιπήλια. Κείμενα, αναμνήσεις, τραγούδια, μοιρολόγια, προσευχές, γράμματα και πολλές φωτογραφίες από μια εποχή που σφράγισε οικονομικά και κοινωνικά την Αίγινα και της χάρισε πλούτο και ευημερία.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος  του Συλλόγου των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας κ. Ελπίδα Θανοπούλου και ο πρόεδρος της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργος Καλόφωνος. Ιδιαίτερα ο κ. Καλόφωνος ανέφερε  την έλλειψη θεματικών μουσείων στην Αίγινα  για τη φιστικιά, το αμπέλι, την κεραμική, τους σφουγγαράδες, όπως και το γεγονός ότι πολλοί χώροι παραμένουν αναξιοποίητοι και κλειστοί στο κοινό.

Ακολούθως ο κ. Γ. Μπήτρος υπεύθυνος για την έκδοση του περιοδικού αναφέρθηκε στους στόχους της έκδοσης και παρουσίασε  την κ. Νομική Χαλιπήλια – Μιχαλοπούλου η οποία  με  γλαφυρό τρόπο ταξίδεψε τους θεατές της εκδήλωσης στην εποχή των παιδικών της χρόνων όταν μικρό παιδί παρακολουθούσε τη διαδικασία  του καθαρισμού και της επεξεργασίας των σπόγγων, δίπλα στις εργάτριες και στους εμπόρους. Η κ. Μιχαλοπούλου κατέθεσε στο κοινό πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, ονόματα εμπόρων, εργατών, καραβοκύρηδων εμπλουτίζοντας τη γνώση για την περίοδο αυτή και προκαλώντας έντονο προβληματισμό για μια περίοδο της Αίγινας που για πολλούς είναι ακόμα άγνωστη.

Η κ. Σοφία Πυρουνάκη απήγγειλε  πολλά από τα συνοδευτικά κείμενα  του τεύχους, όπως προσευχές, τραγούδια, μοιρολόγια και γράμματα των σφουγγαράδων που προκάλεσαν αίσθηση και συγκίνηση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί επώνυμοι και άνθρωποι των γραμμάτων της Αίγινας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων. Παρόντες ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΚΕΔΑ κ. Νίκος Πτερούδης, οι αντιδήμαρχοι κ. Δημήτρης Καραγιάννης και κ. Μαίρη Κουκούλη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νεκτάριος Λεούσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα» κ. Νίκος Αλεξίου, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης, ο εκδότης του περιοδικού Saronic Magazine κ. Γιάννης Προβής, ο πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Γιώργος Καλόφωνος, η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Μαριλένα Γιαννούλη.

Ο κ. Ν. Πτερούδης στο χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στις μνήμες  του από την εποχή εκείνη αναφερόμενος στον παππού του που είχε σφουγγαράδικο καΐκι.  

Το περιοδικό «Αιγινήτες» διατίθεται στο βιβλιοπωλείο «Λυχνάρι».


Οι επόμενες  φωτογραφίες είναι  της κ. Τούλα Ζορμπά από την προσωπική της σελίδα στο Face book.