Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

«Γυμνή αλήθεια». Αυτή η παράσταση του Β.Πιτσιλού τα λέει όλα.

 

Την γυμνή αλήθεια όλοι την επιζητούν αλλά  και όλοι την φοβούνται.

Η γυμνή αλήθεια  αποκαλύπτει, σοκάρει, ξαφνιάζει, ενοχλεί!

Η γυμνή αλήθεια λέει τα πράγματα με το όνομα  τους. Δεν χαρίζεται, δεν συμβιβάζεται, δεν υποκύπτει σε συμβιβασμούς, δεν κάνει υποχωρήσεις.

Η  «Γυμνή αλήθεια» η παράσταση του κ. Βαγγέλη Πιτσιλού που κατόρθωσε χθες Παρασκευή 16 Ιουνίου να γεμίσει ασφυκτικά  το προαύλιο  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στην  Κυψέλης, τα είπε όλα!.

Μίλησε για τη γυναίκα. 23  γυναίκες εξέθεσαν και κατέθεσαν επί σκηνής τη δική τους αλήθεια, τα πάθη, τις στερήσεις, τους φόβους, τις αγωνίες, την αδικία και τη βία που ανέχτηκαν. Τόλμησαν να μιλήσουν , να εκτεθούν και νίκησαν.

Χάρισαν στο πολυπληθές κοινό τους ένα βράδυ διαφορετικό γεμάτο ανάταση ψυχής. Δηλαδή άκρως  ψυχαγωγικό. Καθώς η πρόζα διαδεχόταν τη μουσική, και τα χορευτικά σύνολα έδιναν τη θέση τους στις ακίνητες φιγούρες που εξιστορούσαν, ο θεατής εισερχόταν σε έναν τόπο , σε έναν κόσμο τόσο γνώριμο, τόσο κοντινό και οικείο μα και τόσο  - αλίμονο – προσεκτικά κρυμμένο από τα φώτα.

Η παράσταση μίλησε για τη ζωή, για την αλήθεια, για τη γυναίκα. Ήταν ένα μεγάλο αφιέρωμα στην κακοποίηση της γυναίκας, στην εκμετάλλευση, στην φίμωση της, στην υποταγή της.

Η  «Γυμνή αλήθεια» συγχρόνως αποκάλυψε 23  ταλαντούχα άτομα. Γυναίκες κάθε ηλικίας που ζουν δίπλα  μας, που καθημερινά συναναστρεφόμαστε και μιλάμε μαζί τους. Πόσο ταλέντο αλήθεια  κρύβεται δίπλα μας και πνίγεται πολλές φορές από τα παλιά και βασανιστικά στερεότυπα, από αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Γιατί «Γυμνή αλήθεια» είναι ότι υπάρχουν δίπλα μας τόσο χαρισματικά άτομα!

Γιατί «Γυμνή αλήθεια» είναι ότι έδωσαν ότι καλύτερο είχαν για να παρουσιάσουν αυτήν την παράσταση.

Γιατί «Γυμνή αλήθεια» είναι ότι – ναι – έχουμε στην Αίγινα πολύ ταλαντούχα πρόσωπα που παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν!!! Είναι  κακό αυτό;

Γιατί «Γυμνή αλήθεια» είναι ότι στην Αίγινα ακόμα δεν έχουμε έναν χώρο για να ξεδιπλωθούν αυτά τα ταλέντα, αυτή η δουλειά, αυτές οι παραστάσεις.  Αυτό είναι κακό!

«Γυμνή αλήθεια» είναι ότι στην Αίγινα ο πολιτισμός προχωρά και με τους ανθρώπους και δόξα τω Θεώ είναι πάρα πολλοί που δουλεύουν και εκφράζονται μακριά και έξω από τα τοπικά πολιτιστικά  στεγανά!

«Γυμνή αλήθεια» είναι ότι ο Βαγγέλης Πιτσιλός είναι ο δικός μας άνθρωπος που ξέρει και μπορεί να μεγαλουργεί! Είμαστε περήφανοι όλοι γι’ αυτόν και περιμένουμε πολλά ακόμη από τη δουλειά  του.

Η παράσταση – εκτός απροόπτου βροχής – θα παρουσιαστεί και απόψε Σάββατο 17 Ιουνίου και ώρα 21.00 στην αυλή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.