Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Ο "Μιχαήλ" της Αγίας Μαρίνας μεταμορφωμένος σήμερα στην Κέρκυρα.

 

Μια πολύ ωραία  φωτογραφία και αποκαλυπτική δημοσίευσε ο κ. Παντελής Φύσσας στην έγκυρη σελίδα  του στο Face book. Πρόκειται για  το πλοίο "ΜΙΧΑΗΛ" που σήμερα  δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα, εντελώς μεταμορφωμένο έως αγνώριστο.
Στην πάνω φωτογραφία  η σημερινή εικόνα του πλοίου με σύγχρονη γραμμή ενώ κάτω η αρχική του  στο λιμάνι  του Πειραιά δεκαετίες πριν.
Για το πλοίο αυτό είχαμε  γράψει αρκετά το 2020 σε σχετική ανάρτηση με αφορμή φωτογραφίες και πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει  στην ίδια σελίδα ο κ. Γιώργος Γκιβίσης.

Λέγαμε τότε:

 Πανέμορφο, κομψό, ολοκαίνουργιο μόλις έχει καθελκυστεί στο Πέραμα το 1968. Είναι άλλο ένα καραβάκι με ιστορία. Τη δική του μοναδική ιστορία καθώς ταξίδεψε σε πολλές γραμμές και συνεχίζει να ταξιδεύει ακόμα.
  Εμείς  το γνωρίσαμε ως  "ΜΙΧΑΗΛ"  και με αυτό  το όνομα ταξίδευε τα καλοκαίρια προς Σουβάλα και κυρίως για Αγία Μαρίνα, δίπλα στα άλλα  μικρά  της γραμμής το "Εριέττα" την "Έλενα", τον "Άγιο Νεκτάριο", χωρίς ποτέ να κατορθώσει να αγγίξει τη δημοφιλία  της "Εριέττας" και της "Έλενας".

Αναφερόμαστε στις εποχές εκείνες  που τα μικρά αυτά σκαριά ταξίδευαν ακατάπαυστα κυρίως προς Αγία Μαρίνα μεταφέροντας εκατοντάδες λουόμενους και παραθεριστές.

Ένα πλεούμενο που η ναυπηγική του γραμμή θυμίζει έντονα τα γνωστά κουλουριώτικα ξύλινα καραβάκια.

Αφορμή  για το μικρό αυτό αφιέρωμα στάθηκε η αναφορά  στο πλοίο που έγινε στην εξαιρετική σελίδα  του κ. Παντελή Φύσσα στο Fb από το οποίο δανειζόμαστε τα στοιχεία  για την ιστορία  του πλοίου  που ακολουθούν καθώς και κάποιες φωτογραφίες όπως τις δύο πρώτες και τις δύο τελευταίες με τη σημερινή εικόνα του "Μιχαήλ" στη Λευκάδα.
 Ιστορικές φωτογραφίες. Στον Πειραιά ανάμεσα στο "Έλενα" και στον "Άγιο Νεκτάριο" 
Κάτω στο λιμανάκι της Αγίας Μαρίνας
 Πρωί - πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Πιθανότατα Κυριακάτικο πρωινό με πολλούς επιβάτες για τα νησιά. Από δεξιά: "Μιχαήλ", "Άγιος Νεκτάριος", "Έλένα", ένα αγκιστριώτικο και το "Ευτυχία" έτοιμο να αναχωρήσει για  τα νησιά.
 Ας δούμε όμως την ιστορία  του πλοίου από τον μετρ του είδους κ. Γιώργο Γκιβίση:


 
Κατασκευασμένο το 1968 στο θρυλικό ναυπηγείο Αναστασιάδη – Τσορτανίδη στο Πέραμα με πρώτο του όνομα το ΑΝΝΑ ΤΕΡΕΖΑ και αριθμό νηολογίου Πειραιά 1819.
Με αυτό το όνομα, και λίγο αργότερα ως ΜΙΧΑΗΛ Σ, δούλεψε για τριανταπέντε περίπου χρόνια στην γραμμή Πειραιά – Παλούκια Σαλαμίνας, αλλά και για μικρά διαστήματα στην γραμμή Πειραιά – Αγία Μαρίνα Αίγινας.
Αρχές της δεκαετίας 2000 μετασκευάστηκε σε τουριστικό, μετονομάστηκε ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ και μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην Λευκάδα, τα τελευταία χρόνια ως ΝΥΔΡΙ ΣΤΑΡ ΙΙ.

Πρώτη φωτογραφία (επάνω) : Την ημέρα της καθέλκυσης του ως ΑΝΝΑ ΤΕΡΕΖΑ (από την ιστοσελίδα του ναυπηγείου Αναστασιάδη – Τσορτανίδη).
Δεύτερη φωτογραφία : Σε αναχώρηση από τον Πειραιά ως ΜΙΧΑΗΛ Σ, φωτογραφία του καθηγητή Παντελεήμονα Λελέκη.
Προτελευταία φωτογραφία : Ως ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ στο Νυδρί της Λευκάδας τον Σεπτέμβριο 2008
Τελευταία  φωτογραφία : Ως ΝΥΔΡΙ ΣΤΑΡ ΙΙ στην παραλία Αγιοφύλλι της Λευκάδας τον
Οκτώβριο 2014