Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Οι Άγιοι Απόστολοι στο φανάρι του Μπούζα.

                                      

       Το καλοκαίρι είναι εδώ! Το καλοκαίρι φέρνει κάθε χρόνο μαζί του κι όλα εκείνα που συνηγορούν ή ταυτίζονται με την εποχή του. Δεν είναι μόνο η φυγή των διακοπών, η ξεγνοιασιά, ο περισσότερος ελεύθερος    χρόνος, τα πολλά φρούτα, τα θαλάσσια μπάνια , είναι και τα πανηγύρια  που τελούνται με την ευκαιρία των εορτών της Εκκλησίας. 

Θρησκευτικά πανηγύρια απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας, μικρά, μεγάλα ή μεγαλύτερα δίνουν την ευκαιρία  στους ανθρώπους να γιορτάσουν, να  ανταμώσουν, να βρεθούν στις ρίζες  τους και στα πατρογονικά  τους.

Εορτή λοιπόν των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου σήμερα και στην Αίγινα πανηγυρίζουν κάποια ξωκλήσια με κύριο πάντα αυτό στα Πλακάκια.

  Από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της   Αίγινας. Από τα πιο αγαπημένα ξωκλήσια της Αίγινας. Τόπος και σημείο αναφοράς ενός νησιού, μιας καθημερινής διαδρομής, μιας κοντινής απόδρασης.   Χώρος τέλεσης μυστηρίων. Σημείο χαράς και ρεμβασμού.
    Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος είναι το πανέμορφο ξωκλήσι που συναντά το βλέμμα του ταξιδιώτη καθώς το πλοίο πλησιάζει προς το λιμάνι της Αίγινας. ένα γραφικό εκκλησάκι σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Εκείνης που πολλοί πρόσφυγες από τα κατεστραμμένα Ψαρά το 1822 κατέφυγαν στην γαλήνια αγκαλιά της Αίγινας. Και μεγαλούργησαν με την εργατικότητά τους και το φιλο- πρόοδο του χαρακτήρα τους. Μέσα στην εκκλησούλα ο απλός προσκυνητής θα διαβάσει πάνω από την πόρτα του ιερού ότι το μικρό τέμπλο είναι προσφορά της κοινότητας των Ψαριανών στην Αίγινα τα χρόνια εκείνα. Ένα από τα πολλά έργά τους, όπως και ο πρώτος φάρος που είχαν τοποθετήσει στον Αη - Νικόλα το Θαλασσινό. 
     Σήμερα το ναΰδριο έχει αποκατασταθεί  με τέτοιον τρόπο που αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική του αλλά και η μαστοριά και ομορφιά της Αιγινήτικης Πέτρας.
 Ο ναός μαζί με τον εμβληματικό φάρο του "Μπούζα" και παλαιότερα με το σπίτι  του φαροφύλακα που υπήρχε ανάμεσα στο φάρο και την εκκλησία, αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό σύνολο, μοναδικής ομορφιάς και αξίας.
   Σήμερα η εκκλησία των Πέτρου και Παύλου μαζί με το μοναχικό φάρο κατευοδώνουν τους ναυτικούς και τους ταξιδιώτες της Αίγινας, ενώ ο προαύλιος χώρος  τους είναι  αγαπημένος χώρος περιπάτου και ρεμβασμού.
   Στην επόμενη φωτογραφία αποτυπώνεται  στη σειρά  το σύνολο των κτισμάτων. Ο φάρος, το φαρόσπιτο και η εκκλησία χωρίς ίχνος οικοδομής  στο βάθος. Εξαιρετική φωτογραφία που αναρτήθηκε  στο διαδίκτυο. Παρακαλώ όποιος γνωρίζει την πηγή της να την αναφέρει ώστε  για λόγους δεοντολογίας να  την αναφέρουμε.