Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

"Η τουριστική ανάπτυξη και η επίδραση της στο φυσικό τοπίο της Αίγινας." Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Ο  Μαραθώνας κάποτε.

Με  αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα  για το μέλλον του νησιού ασχολήθηκαν οι μαθητές της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που πέρασε.

Ένα θέμα διαφορετικό, που ξέφευγε  από τη συνήθη θεματολογία της Ομάδας, αλλά  που παρακίνησε πολύ το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών που ανέδειξαν μέσα από την έρευνα τους τις θετικές αλλά κυρίως τις αρνητικές επιδράσεις  που επέφερε η τουριστική ανάπτυξη των προηγούμενων δεκαετιών  στο  φυσικό τοπίο  του νησιού

Με έρευνα στο διαδίκτυο, με βιωματική προσέγγιση σε χώρους και επιλεγμένα σημεία  του νησιού, μέσα από συνεντεύξεις και συζητήσεις καθώς και αφηγήσεις παλαιοτέρων, οι μαθητές προχώρησαν σε διαπιστώσεις αλλά και προτάσεις για μια ήπια αλλά ωφέλιμη ανάπτυξη για το μέλλον με κύριο γνώμονα  την προστασία  του φυσικού περιβάλλοντος που έχει ήδη πληγωθεί.

Αδιάψευστος μάρτυρας και οδηγός σε αυτή την έρευνα  η σύγκριση παλαιών φωτογραφιών περιοχών όπως η Σουβάλα, η Αγία Μαρίνα, η Πέρδικα, ο Μαραθώνας, η πόλη της Αίγινας. 

Η Αγία Μαρίνα κάποτε (επάνω) . Η Αγία Μαρίνα σήμερα (κάτω)

Μέσα από τη μελέτη της ομάδας αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη η προστασία αρχαιολογικών χώρων και σημείων σημαντικής περιβαλλοντικής ομορφιάς όπως ο αρχαίος Ελαιώνας, το Όρος, τα μονοπάτια  των βουνών, η Παλαιά Χώρα, τα δάση  του Μεσαγρού και της Αφαίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε  η αδιαφορία  και η κακή συμπεριφορά  κάποιων συμπολιτών μας για  τις ακτές  του νησιού αλλά και η συνεχιζόμενη αφαίρεση φιστικόδεντρων και άλλων δέντρων από μεγάλα κτήματα προκειμένου να εγκατασταθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τα  νέα παιδιά, αγωνιούν για το  μέλλον για την εικόνα και τη μορφή που θα έχει η Αίγινα μετά από λίγα χρόνια αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση  που μόνο σεβασμό δεν δείχνει  για το περιβάλλον.

Πάνω η Σουβάλα κάποτε.  Κάτω η Σουβάλα σήμερα.


 Αγία Μαρίνα αρχές  του 20ου αιώνα.