Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Επίσκεψη σε ένα άγνωστο πρωτοχριστιανικό μνημείο της Αίγινας. Βασιλική της Βάρδιας.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη του ναού της Βασιλικής  της Βάρδιας! Του ναού του 6ου αιώνα σε ρυθμό "βασιλικής"  που θεωρείται ότι ήταν αφιερωμένος στην Αγία Φωτεινή.

Η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας είχε  την πρωτοβουλία το Σάββατο 3 Ιουνίου να οργανώσει μια επίσκεψη στο χώρο  του μνημείου με ξεναγό τον αρχιτέκτονα κ. Ιωάννη Δέδε.

Ο τόπος συγκέντρωσης ήταν ο παραπλήσιος ναΐσκος  του Αγίου Μάμα στο 2ο Νηπιαγωγείο Αίγινας στην περιοχή της Βάρδιας. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και πολλά μέλη της Ομάδας αλλά και πολλοί φίλοι και επισκέπτες  της Αίγινας  του τριημέρου, προσήλθαν και άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ξενάγηση και τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Δέδες  και αφορούσαν την εποχή της οικοδόμησης  του κτιρίου, τις συνθήκες, τον τόπο, την αρχιτεκτονική, τη διαρρύθμιση  του ναού.

Το ενδιαφέρον υπήρξε μεγάλο και οι ερωτήσεις μετά  την ξενάγηση πολλές.

Ο χώρος ανασκάφηκε για πρώτη φορά  πριν 100 χρόνια και στοιχεία  για την βασιλική παραθέτουνοι Γ.Σωτηρίου και Σ. Δημητρακόπουλος. Η Βασιλική της Βάρδιας ήταν ο μητροπολιτικός ναός της Αίγινας των πρώτων χριστιανικών χρόνων και μια από τις επτά βασιλικές της ίδιας εποχής σε όλο το νησί.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημαντικό πρωτοχριστιανικό μνημείο που αξίζει  της προσοχής, της φροντίδας και της προβολής που του αρμόζει.
Αυτό που επείγει είναι ο καθαρισμός  του χώρου από τα ξερά χόρτα  και τα σκουπίδια. Κάτι που ελπίζουμε να γίνει σύντομα.

Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν την ξενάγηση η Δημοτική Σύμβουλος κ Καίτη Σαλπέα, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ν. Μπακουνάκης, ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γ. Καλόφωνος, αρκετοί εκπαιδευτικοί  των σχολείων της Αίγινας, μέλη της ομάδας και φίλοι της Αίγινας.