Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

"Οι διακοπές στην Αίγινα" της Μαίρης Γαλάνη -Κρητικού.

Ήταν Σεπτέμβρης του 1958, 65 χρόνια πριν, όταν πολλοί Αιγινήτες κυρίως νέοι πλαισίωσαν με την παρουσία τους στα γυρίσματα  τους  ηθοποιούς της ταινίας "Διακοπές στην Αίγινα". Κάποιοι από αυτούς ζουν στο νησί σήμερα και θυμούνται με νοσταλγία τα γυρίσματα στην Καραντίνα, στον Αι Νικόλα, στο Φάρο, στον Προφήτη Ηλία, στο καφενείο του Καραγιάννη, στην παλιά προβλήτα με τα πλοία της εποχής.

Ανάμεσα σε αυτούς και η κ. Μαίρη Γαλάνη Κρητικού που έπαιξε μαζί τους και ο φακός την συνέλαβε δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη να χορεύει με το "ταίρι" της.

Η κ. Γαλάνη θυμάται την ατμόσφαιρα των γυρισμάτων, τους  ηθοποιούς, τα νάζια της Αλίκης, την απλότητα του Ανδρέα Μπάρκουλη, την αριστοκρατικότητα του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Μέσα από τις διηγήσεις της αποτυπώνεται η εικόνα της Αίγινα  του 1958 που απέχει πολύ από τη σημερινή. Τις αναμνήσεις  της από τα γυρίσματα έχει καταγράψει σε πολλές σελίδες  στο βιβλίο της "ΑΙΓΙΝΑ"
Θυμηθήκαμε την ταινία και τους πρωταγωνιστές της με την ευκαιρία  του 14ου Φεστιβάλ Φιστικιού που είχε ως κεντρική ιδέα  και έμπνευση αυτή την ταινία.

Για  τηνιστορία να αναφέρουμε πως στην ταινία έπαιξαν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ανδρέας Μπάρκουλης, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Αλέκα Στρατηγού, Θανάσςη Βέγγος, Ελένη Χαλκούση, Τασσώ Καβαδία, Γιώργος Μοσχίδης, Μ. Ιατρίδης, Γ .Βαρσιβανόπουλος , Πάρις Ποταμιάνος.

Η ταινία  γυρίστηκε σε σενάριο και σκηνοθεσία : Ανδρέα Λαμπρινού. Τραγούδι Σούλη Σαμπάχ.

Η ταινία προβλήθηκε το 1958 και ήρθε 13η σε εισπράξεις με 25. 600 εισιτήρια.