Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Η "Αιγιναία" στη νότια Αίγινα και τα Ναυτικά Οχυρά της

   Κυκλοφόρησε πριν από δύο ημέρες  το νέο τεύχος του περιοδικού "Αιγιναία"  που είναι αφιερωμένο  στη Νότια Αίγινα και τα Ναυτικά Οχυρά  της περιοχής. Η επιλογή του αφιερώματος δεν είναι τυχαία αφού έρχεται ως φυσική αντίδραση στα όσα σχεδιάζονται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες  για την περιοχή. Η μοναδικού κάλλους και πολιτιστικής κληρονομιάς νότια περιοχή του νησιού κινδυνεύει από τη νοοτροπία και τα σχέδια κάποιων που στο όνομα της "ήπιας"  έστω ανάπτυξης θεωρούν πως μπορούν να αλλοιώσουν ένα περιβάλλον που έχει απομείνει ακόμα όρθιο στην Αίγινα. Μια περιοχή που με νύχια  και δόντια διασώθηκε από τη λαίλαπα  της πλαστικής καρέκλας και  του μπετόν.
   Το τεύχος 26  φέρνει στο φως μέσα από τα άρθρα του πολλές ιστορικές πληροφορίες  για τη νότια Αίγινα και γι' αυτό και μόνο αποκτά συλλεκτική αξία. Στο κυρίως αφιέρωμα θα συναντήσουμε άρθρα των : Νίκου Μπελαβίλα, Τηλέμαχου Παπαθανασιάδη, Παντελή Γιαννούλη, Δημήτρη Γκαλών αλλά και ένα σχετικό απόσπασμα από την εργασία  της Περιβαλλοντικής Ομάδας  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.
  Στις ιστορικές σελίδες  συναντάμε τα άρθρα των: Ελένη Σαλαβούρα, Ελένης Σταμπόγλη, Μαίρης Γαλάνη- Κρητικού, Σπύρου Γαλάρη, Γιώργου Κουλικούρδη.
  Στο αφιέρωμα για τις τέχνες υπάρχουν τα άρθρα των: Προνόη Θεολογίδου, Μαίρης Κουκούλη, Ελένης Σταμπόγλη και Jean Jacgues.
   Τέλος στις λογοτεχνικές σελίδες θα συναντήσουμε τα άρθρα των Δ. Νικολόπουλου, Μάρκου Δραγούμη και Γ. Μπήτρου , ενώ υπάρχουν δύο βιβλιοπαρουσιάσεις  από  τον Δ. Νικολόπουλο και την Π.Θεολογίδου.