Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Παλαιά αγροτικά εργαλεία της Αίγινας στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης

   Το καλοκαίρι του 2007 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης είχε φιλοξενηθεί για πρώτη φορά έκθεση παλαιών αγροτικών εργαλείων. 

  Σήμερα οκτώ χρόνια μετά ο συλλέκτης τέτοιων και παρόμοιων παλαιών αντικειμένων, κ. Ανδρέας Κάππος ανοίγει το κατώι του και φέρνει ως το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης ένα τμήμα από τη συλλογή του. 48 αντικείμενα καθημερινής χρήσης  στο χωράφι, στην αυλή ή μέσα στο σπίτι, που όλα όμως έχουν ως κοινό παρονομαστή τις αγροτικές ασχολείες  των παλαιών Αιγινητών , όπως ήταν το όργωμα, το θέρισμα, το αλώνισμα, ο τρύγος, το ζύμωμα, το άρμεγμα των ζώων, το φούρνισμα, η επεξεργασία  των καρπών της γης. Αναφερόμαστε στο υνί, στο αλέτρι, στο θρινιάκι, στο δρεπάνι, στη παλάτζα, στο κοφίνι, στο σοφρά, στο χειρόμυλο, στο γραδόμετρο, στον τσόκο, στη βεδούρα, στην ξύλινη πλύστρα, στη πινακωτή, στην παλαμαριά, στο αλόργο, στο κόσκινο κ.αλ.
   Αντικείμενα που σήμερα είναι σχεδόν μουσειακά, δεν χρησιμοποιούνται αλλά η εικόνα  τους παραπέμπει  στον παλαιό τρόπο ζωής και επιβίωσης  των Αιγινητών.
    Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου με ώρες λειτουργίας καθημερινά 19.00 - 21.00 μ.μ.