Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Οι καρποί της Αίγινας τον Αύγουστο.

   Ευλογημένος μήνας ο Αύγουστος, όχι μόνο εξαιτίας των διακοπών αλλά κυρίως για  τους καρπούς που ωριμάζουν αυτόν τον μήνα  και σκορπούν τέρψη και αγαλλίαση σε κάθε άνθρωπο.
   Η Αιγινήτικη γη στην καλύτερή της ώρα με τα αμύγδαλα, τα σύκα και τα σταφύλια να γεμίζουν τα ψάθινα καλάθια της νοικοκυράς.Είναι οι καρποί που για πολλές δεκαετίες πρόσφεραν πολλά στην επιβίωση των ανθρώπων της Αίγινας. 
   Τα αμύγδαλα  που παλιά ήταν πολλά φυλάσσονταν από τις νοικοκυρές για τα γλυκά  του χειμώνα, όταν δεν τα πουλούσαν. Τα σύκα αφού τα ξέραιναν, τα ζωμάτιζαν και τα θήκιαζαν σε κιούπια με μπόλικη ρίγανη. Πολλές φορές  τα άνοιγαν και τα γέμιζαν με αμύγδαλα. Ήταν  το γλυκό του χειμώνα.
   Για τα σταφύλια  τι να πει κανείς;
   Αρκεί να συναντήσει  κάποιος τα πατητήρια, τις παλιές μπακαλοταβέρνες, τα βαρέλια με το μούστο. Να δει  τις παλιές φωτογραφίες που δεκάδες βαρέλια τα έπλεναν με θαλασσινό νερό στο λιμάνι. Η Αίγινα εξήγαγε μούστο σε Πειραιά και στα νησιά του Σαρωνικού. Οι νοικοκυρές  κράταγαν μούστο για το χειμώνα. Έφτιαχναν  μουσταλευριές και μουστοκούλουρα. Πολλές που ήξεραν την τέχνη έκαναν και πετιμέζι.
   Σήμερα  λίγες  αμυγδαλιές απέμειναν  σε κάποια χωράφια. Συκιές υπάρχουν περισσότερες ενώ τα αμπέλια έχουν μειωθεί δραματικά.
   Η αγροτική οικονομία, ο πρωτογενής παράγοντας  του νησιού συρρικνώθηκε σημαντικά δίνοντας περισσότερο χώρο στα τουριστικά επαγγέλματα  και στην οικοδομή.
   Μαζί άλλαξαν και οι συνήθειες, οι τρόποι και τα ήθη  των ανθρώπων.

    Η Γωγώ Κουλικούρδη επέμενε πως η σωστή προβολή και εκμετάλευση αυτών των προιόντων θα μπορούσαν  να δώσουν ακόμα και σήμερα απασχόληση σε πολλές νέες γυναίκες κάτι που εν πολλοίς γίνεται σήμερα από κάποιους συλλόγους.