Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ο ναός του Σωτήρος στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο είναι Το τάμα του Έθνους.

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμόρφωσης του Χριστού στο Όρος Θαβώρ που η Εκκλησία εορτάζει στις 6 Αυγούστου μας φέρνει στο νου το εκκλησάκι του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (φυλακών) στην Αίγινα, το οποίο είναι αφιερωμένο στο μεγάλο γεγονός της ζωής του Χριστού. Συνάμα μας ηλεκτρίζει τη μνήμη όταν αυτό το ταπεινό απέριττο αλλά ιστορικό εκκλησάκι αποτελεί το "Τάμα του Έθνους" για την απελευθέρωση των Ελλήνων. Κάτι που όχι μόνο το επίσημο κράτος ξεχνά αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος  που κατά καιρούς σκέπτεται και συσκέπτεται για την ανοικοδόμηση σε καιρούς οικονομικής κρίσης  περικαλλούς ναού ώστε να εκπληρωθεί το "τάμα του Έθνους".
    Στην προμετωπίδα του εικονιζόμενου στην πρώτη φωτογραφία,  υπάρχει μέχρι σήμερα η  επιγραφή: «Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΘΕΟΝ» 1828.  Σε εφημερίδες της εποχής αναφέρεται ότι η επιγραφή του θεμελίου λίθου  έγραφε: «Εκ μέρους του Ελληνικού έθνους ο Κυβερνήτης της Ελλάδος καθιερώνει τον Ναόν τούτον εις τον Σωτήραν της Ελλάδος Θεόν».  Ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της νεότερης και ελεύθερης Ελλάδας φροντίζει από τα πρώτα του βήματα για την εκπλήρωση του "τάματος". Απασχολήθηκαν για την ανέγερση του όλου κτιριακού συγκροτήματος 2000 αμειβόμενοι εργάτες από πρόσφυγες που είχαν καταφύγει τότε στην Αίγινα. Το έργο στοίχισε 515.371 γρόσια και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1829 και εγκαινιάστηκε στις 6 Απριλίου 1829 παρουσία του κυβερνήτη και των συνεργατών του. Επομένως άρχισε να λειτουργεί ενάμιση χρόνο μετά την επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου και τέσσερις μήνες πριν συγκληθεί στο Άργος η Δ΄ Εθνοσυνέλευση από τις 11 Ιούλιο μέχρι τις 6 Αυγούστου του 1829. Από τις συνεδριάσεις της  προέκυψαν 13 ψηφίσματα και μεταξύ αυτών είναι το Η΄ Ψήφισμά που αναφέρεται στο θέμα: «περί του τάματος του έθνους».

      Η επιγραφή του ναού αποδεικνύει ότι  «Το Τάμα του Έθνους» ήταν για το «συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός» και πραγματοποιήθηκε  με τον πρώτο ναό του Σωτήρος στη Αίγινα. Αυτός ο ναός ήταν πρώτιστα η έκφραση της ευγνωμοσύνης του έθνους για την νίκη των Συμμάχων στο Ναβαρίνο.