Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

"Σολωνάκι" ένα φέρυ της δεκαετίας του ΄60 στο Σαρωνικό.

   Ελάχιστοι σήμερα θυμούνται - ακόμα και από τους πιό παλιούς - το φέρυ μπωτ "Σολωνάκι" που ταξίδεψε για λίγο στον Αργοσαρωνικό τη δεκαετία  του '60. Το πλοίο με το ασυνήθιστο αυτό όνομα ταξίδεψε  τη διετία  1967 -1968  και δημιούργησε αίσθηση  για την εποχή εκείνη με το μεγάλο μέγεθος του αλλά  και την ταχύτητά  του.
    (στην πρώτη φωτογραφία εικονίζεται να εισέρχεται στο λιμάνι της Αίγινας).

   Ξεκινούσε από Πειραιά και έφθανε μέχρι Σπέτσες, γεγονός αδιανόητο σήμερα για ένα  τέτοιου τύπου πλοίο. Αυτό που το βοηθούσε ήταν η μεγάλη τεχύτητά  του.
   Ταξίδεψε την εποχή που στη γραμμή υπήρχαν τα νεότατα τότε "Αφαία" , "Αίγινα", "Ελλάς" αλλά  και το "Αγία Κυριακή" και το επίσης άγνωστο σε πολλούς "Νηρεύς".
   Το 'Σολωνάκι" παρέμεινε  για λίγο στη γραμμή και κατόπιν δρομολογήθηκε  στην Κέρκυρα. Από εκεί βρέθηκε σε γραμμές  της Ιταλίας.

Τα  στοιχεία  για το άγνωστο στην κυριολεξία πλοίο μας έδωσε επισκέπτης της έκθεσης φωτογραφίας  για  τα παλαιά πλοία  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, όταν εισερχόμενος μας ρώτησε με έκδηλη την αγωνία του, αν  υπάρχει φωτογραφία από το "Σολωνάκι". Ο ίδιος ήταν πλήρωμα στο πλοίο.
   Δυστυχώς μόνο μία  φωτογραφία  του υπάρχει, ενώ η δεύτερη είναι από ταινία που έχει διασώσει  το ΕΟΑ (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο).