Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

"Συνομιλίες" στον πύργο του Μάρκελλου

Έκθεση «Συνομιλίες»
Φωτογραφία, εικαστικά, ποιητική installation

     Η Αίγινα υπήρξε ο τόπος των εφηβικών τους αναζητήσεων και περιπετειών. Φίλοι ακόμα μεταξύ τους επιστρέφουν ξανά στο νησί τους προερχόμενοι από διαφορετικές πορείες ο καθένας. Η Χριστίνα  Κολαΐτη (φωτογραφία), ο Ηλίας Καπάνταης (εικαστικά) και η Πατρίτσια Κολαΐτη (ποίηση, performance) σε μία καλλιτεχνική πενταήμερη συνύπαρξη.
      Το κέντρο της ματιάς τους ο άνθρωπος σε σχέση με τους άλλους αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Πανιά, χαρτιά, μελάνια, χρώματα, ηχογραφήσεις, τρόποι ομιλίας που συνθέτουν μία μεταφορική συνομιλία όχι μόνο εξ αιτίας της συγγένειας των τεχνών αλλά και της σχέσης μεταξύ των δημιουργών.
Χριστίνα Κολαΐτη 
     Τίτλος: Mal de Debarquement (Ναυτία)Mal de Debarquement, σε Ελληνική μετάφραση Ναυτία - της αποβίβασης, της πλεύσης ή της προσγείωσης- θέτει το concept μιας σειράς πορτραίτων εμπνευσμένων από τα προσωπικά ταξίδια των αναπαριστώμενων. Το φωτογραφικό αυτό ταξίδι παραθέτει μια μεταφορική προσέγγιση της ναυτίας του εαυτού βασισμένο στην θεωρία της φωτογραφικής επανιστόρησης η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τη διδακτορική σπουδή της δημιουργού. Σε χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά θαλασσινά τοπία της Βρετανίας και της Ελλάδας ή αυτά μιας μόνο θάλασσας, οι πρωταγωνιστές, μέσα από μια παραστατική προσέγγιση της προσωπικότητας, μας αφηγούνται τα ιδιωτικά ταξίδια τους ή και μόνο αυτό της δημιουργού.
Ηλίας Καπάνταης
Τίτλος: Έσω(-στροφή)
    Γυρισμένα σώματα, προσανατολισμένα σε σκέψεις χωρίς καμιά οπτική επικοινωνία με τον κόσμο. Σκέψεις που περιστρέφονται σαν πλανήτες, γύρω από τον εαυτό τους,σε προκαθορισμένη τροχιά ή σε ελεύθερη, έτοιμες να συγκρουστούν, όλες τους όμως κρυφές, μυστηριακές, άγνωστες. Σκεπτόμενα σώματα, κλειστές πόρτες, με μία εικαστική τεχνοτροπία που επιτρέπει διπλή θέαση του ίδιου έργου έχοντας όμως το ίδιο αποτέλεσμα, ΄κλειστά σώματα΄. Μία αναφορά στη μοναξιά, στην έλλειψη επικοινωνίας αλλά και στο αθέατο, το μύχιο και το ρίσκο του κινδύνου της γνώσης. Ένας πρώτος εικαστικός ύμνος του δημιουργού στον ΄Κυανοπώγωνα΄ (όπερα του Bella Bartok σε libretto του Bela Balazs).
Πατρίτσια Κολαϊτη
Τίτλος: Μολυβένιο Στρατιωτάκι
   Πέτρα ή απολιθωμένο δέντρο.
Όταν ήταν παιδί, με την αδερφή της είχαν νοσοκομείο μικρών ζώων.
Για χρόνια, διετέλεσε νούμερο σε περιοδεύοντα θίασο: έκανε το 'Μεγάλο Αστείο'.
Ανάμεσα σε στρατιωτικά παραγγέλματα θα κάνει ασκήσεις πείνας
ή θα σας αφηγηθεί την ιστορία της.
(Το ΜΟΛΥΒΕΝΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙ σε Live performance τη βραδιά των εγκαινίων από 21.30-22.00. Tις λοιπές μέρες της έκθεσης σε ηχητική installation.)
Διάρκεια Έκθεσης: 5 - 9 Αυγούστου 2016
Πύργος Μαρκέλλου, Αίγινα
Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Αυγούστου ώρα 20:30μμ
Ώρες λειτουργίας έκθεσης : 10:00πμ – 13:00μμ
19:00μμ – 22:00μμ