Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Ιουλία Περσάκη: συγγραφέας της Αίγινας και της κάθε μέρας.



    
 Στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016, η τρίτη κατά σειρά διάλεξη του κύκλου των προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων. Τούτη τη φορά ομιλήτρια είναι η καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κάρεν Βαν Ντάικ, με θέμα «Ιουλία Περσάκη: συγγραφέας της Αίγινας και της κάθε μέρας».
    Η Ιουλία Περσάκη (1895-1980) έζησε περίπου έναν αιώνα, βίωσε δύο παγκόσμιους πολέμους, γνώρισε τρεις τόπους (Αθήνα, Παρίσι, Αίγινα) και πήρε ενεργό μέρος στις διαμάχες για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Δημοσίευσε τέσσερις συλλογές διηγημάτων που εστιάζουν στους καθημερινούς ανθρώπους, τη ζωή και τη γλώσσα τους. Μια νέα ανθολόγηση των διηγημάτων της με τίτλο Κατοχή και πείνα: Ιστορίες της κάθε μέρας θα κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα (Αύγουστος 2016) από τον εκδοτικό οίκο της Εστίας σε συνεπιμέλεια Κάρεν Βαν Ντάικ και Φαίης Ζήκα.
    Η Κάρεν Βαν Ντάικ είναι καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το έργο της εστιάζει στη νεοελληνική λογοτεχνία, τη λογοτεχνία της διασποράς, τη θεωρία της μετάφρασης και τη θεωρία του φύλου. Έχει μεταφράσει, ανθολογήσει και δημοσιεύσει στα αγγλικά το έργο πολλών Ελλήνων ποιητών.
   Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα ακόλουθα βιβλία της: η μετάφραση Three Summers από τα Ψάθινα καπέλα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη (Κέδρος, 1995), η κριτική μελέτη Η Κασσάνδρα και οι λογοκριτές στη νεοελληνική ποίηση (Άγρα, 2002), και προσεχώς, η συνεπιμέλεια (με τη Φαίη Ζήκα) των διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη, Κατοχή και πείνα: Ιστορίες της κάθε μέρας (Εστία, 2016) και η ανθολογία σύγχρονης ελληνικής ποίησης Μέτρα λιτότητας (Άγρα, 2016).

   O κύκλος των τεσσάρων προφεστιβαλικών διαλέξεων θα κλείσει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, με την Δρα Ιστορίας της Τέχνης Φανή Μαρία Τσιγκάκου, και θέμα «Ο δικός μας Γιάννης Μόραλης», συνδέοντας έτσι τον κύκλο με τον φετινό εορτασμό στην Αίγινα του «Έτους Γιάννη Μόραλη».

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται  στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας (Σπύρου Ρόδη 16), με ώρα έναρξης τις 8.30 το βράδυ.