Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

"Η Φαλακρή Τραγουδίστρια" και η επιστροφή του Βασίλη Βασιλάκη.



  
  Με δύο πολύ πετυχημένες βραδιές συνεχίστηκε το πρόγραμμα  του 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας."Η Φαλακρή τραγουδίστρια" κατόρθωσε να κερδίσει  το θεατρόφιλο κοινό της Αίγινας και να  αποσπάσει κολακευτικά σχόλια για την ερμηνεία των ηθοποιών της ομάδας "ΔΕΝ" και για τη σκηνοθετική άποψη του Βασίλη Βασιλάκη.


  Γράφει η κ. Ειρήνη Κουνάδη:
  Η Φαλακρή Τραγουδίστρια του Ευγένιου Ιονέσκο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα του Θεάτρου του Παραλόγου, ενός θεάτρου που ήκμασε τις δεκαετίες '50 και '60, εξέφραζε την εποχή του, μια εποχή παραλογισμού, προερχόμενης από τη φρίκη των πολέμων.

   Σε αυτό το δραματικό είδος που πάει κόντρα στο κλασικό δραματικό θέατρο, υπάρχουν μια σειρά από σκηνές που θα μπορούν να ειδωθούν και μεμονωμένα χωρίς ιδιαίτερο νόημα σε αυτά που αναφέρονται, αλλά αναδεικνύοντας μια σειρά από νοήματα μέσα από τον λόγο και κυρίως μέσα από την σκηνική σύμβαση. Σημειολογικά, στις παραστάσεις έργων του Παραλόγου δεν έχει τόσο σημασία ο γραπτός λόγος ως σύστημα επικοινωνίας, όσο η πολυσημία του σκηνικού κώδικα και ο μηχανισμός της μεταγλωσσικής λειτουργίας του κειμένου. Ο ίδιος ο Ιονέσκο αποκαλεί το έργο, μια «τραγωδία της γλώσσας» με τους διαλόγους να φαίνονται με την πρώτη ανάγνωση πως έχουν παντελή έλλειψη νοήματος και ιδεών μέσα σ’ ένα κλίμα ανίας, αλλά μέσα από αυτή την αίσθηση μιλάει για βαθύτερα υπαρξιακά και κοινωνικά ζητήματα. Οι χαρακτήρες του είναι θύματα της ίδιας τους της γλώσσας, αιχμάλωτοι της καθημερινότητας, δύτες σε μια θάλασσα της μοναξιάς, των επιφανειακών σχέσεων και των ανιαρών συνανθρώπων.

  Ο Βασίλης Βασιλάκης, ένας από τους πρώτους πραγματικούς επαγγελματίες του θεάτρου που δίδαξαν την υποκριτική τέχνη στην Αίγινα, επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στο νησί που λάτρεψε και τον λάτρεψε κι αυτό με τη σειρά του. Με μια ολόφρεσκη ομάδα από νέους ταλαντούχους ηθοποιούς, η σκηνοθεσία εντυπωσιάζει με τη πρωτοτυπία, την αυθεντικότητα, πάει κόντρα στην εποχή της συντήρησης και χρωματίζει τους ήρωές του έργου με χαρακτηριστικά αχαρακτήριστα, με έλλειψη στοιχειώδους επικοινωνίας, τους πλουτίζει με μια αφέλεια, ένα ελαφρό η ανύπαρκτο προβληματισμό και διαλόγους σχεδόν βρεφικούς. Οι ερμηνείες, φρέσκιες, γεμάτες ενέργεια και κέφι, δίνουν στο κείμενο αυτή την ώθηση ακριβώς που χρειάζεται για να απογειωθεί.
   Συνολικά, η πρόταση της ομάδας "ΔΕΝ"  δικαιώνει την επιλογή του κ.Γιώργου Μπήτρου να τους επιλέξει να συμμετέχουν στο 6ο Θεατρικό Φεστιβάλ.
   Εν κατακλείδι, ολόκληρη η παράσταση συνομιλεί δημιουργικά με το έργο του Ιονέσκο και την παράδοση του Θεάτρου του Παραλόγου, δίνοντας όμως κάτι εντελώς προσωπικά, καλλιτεχνικά αλλά και επικαιρικά ενδιαφέρον.
Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Βασίλης Βασιλάκης
Παίζουν: Λάζαρος Θεοδωρακόπουλος, Βίκυ Ίτσιου, Γιάννης Κοντός, Σιδέρης Νανούδης, Κλέα Σαμαντά, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου
Μουσική: Δήμος Βρύζας
Σκηνικά: Γιώργος Μπάμπος Λαμπρόπουλος & Βασίλης Βασιλάκης
Κουστούμια: Στέλλα Γκρεκιώτη
Φωτό & κείμενο: Ειρήνη Κουνάδη