Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης και η Αίγινα.


  Στο παραλιακό κέντρο του Φάρου οι δύο πρωταγωνιστές σε σκηνή από την ταινία "Διακοπές στην Αίγινα", πίσω χορεύει  η κ. Μαίρη Γαλάνη Κρητικού.

    Σε καμία περίπτωση ο θάνατος ενός ηθοποιού του παλιού ελληνικού κινηματογράφου δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους όσους μεγάλωσαν βλέποντας  τους αγαπημένους πρωταγωνιστές όλων εκείνων των ταινιών. Πολύ περισσότερο όταν κάποιοι από αυτούς  έχουν παίξει σε ταινίες που γυρίστηκαν στον τόπο που καθημερινά περπατάς και ζεις, ενώ βλέποντας  τις αντίστοιχες σκηνές αναγνωρίζεις μέσα από τις ασπρόμαυρες εικόνες και φωτογραφίες δρόμους, περιοχές, καταστήματα ή ακόμα περισσότερο παλιές και αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες  της Αίγινας.
  Ο λόγος  για  τον Ανδρέα Μπάρκουλη  και αιτία αυτού του σημειώματος ο θάνατος  του. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε πάρει μέρος  σε  πολλές ταινίες που είχαν γυριστεί στα νησιά  του Σαρωνικού. Η πρώτη από αυτές ήταν οι θρυλικές "Διακοπές στην Αίγινα"  με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Θανάση Βέγγο, Αλέκα Στρατηγού κ. αλ. 
   Βρισκόμαστε  στην δεκαετία  του '50 και σύμφωνα με τη Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού που συμμετείχε  όπως και πολλοί άλλοι  ντόπιοι στα γυρίσματα, ήταν προχωρημένος  Σεπτέμβριος γι' αυτό επιστρατεύτηκαν πολλοί Αιγινήτες  ως κομπάρσοι μια που οι παραθεριστές είχαν φύγει πλέον και τα μαγαζιά αλλά  και οι παραλίες είχαν αδειάσει.
   Πολλές πληροφορίες από  τα γυρίσματα της ταινίας μπορεί κάποιος να διαβάσει  στο βιβλίο της κ. Γαλάνη: "ΑΙΓΙΝΑ".
 Στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στον Ασώματο.

    Ο  Ανδρέας Μπάρκουλης ωστόσο δεν ξέχασε  την Αίγινα τα επόμενα χρόνια. Είναι γνωστό ότι προς το τέλος της δεκαετίας  του ΄80 αρχές  του '90 πέρασε μεγάλο διάστημα  της ζωής  του στην Αίγινα. 
    Ας μην ξεχνάμε όμως πως  με τη συμμετοχή  του στην παλιά αυτή ταινία  συνέβαλε και ο ίδιος στην τουριστική προβολή  της Αίγινας .
Έξω από το εστιατόριο "Μαριδάκι" στην παραλία  της Αίγινας
Κάτω στο λιμάνι της Αίγινα με φόντο την Παναγίτσα
Και πάλι  έξω από το "Μαριδάκι"
Στον Άγιο Νικόλαο το Θαλασσινό.