Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

«Τέσσερις Διαλέξεις για την Γιορτή του Φιστικιού»


 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την ομιλία του μελετητή της νεώτερης λαϊκής ελληνικής κεραμικής Γιώργου Κυριακόπουλου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας την Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, ξεκινά ο κύκλος «Τέσσερις Διαλέξεις για την Γιορτή του Φιστικιού» που θα δώσει έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με την παράδοση και τον πολιτισμό της Αίγινας.
Η διάλεξη του Γιώργου Κυριακόπουλου έχει τίτλο «Από τους κανατάδες στον Παναγιώτη Σκλάβενα: Η αγγειοπλαστική στην Αίγινα του 20ου αιώνα» και θα παρουσιάσει σπάνιο υλικό από την συλλογή του, για μια ξακουστή παραδοσιακή τέχνη του νησιού, με ρίζες στην αρχαιότητα, που σήμερα κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Ο κύκλος θα συνεχιστεί με τις ομιλίες του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και δημοσιογράφου Νίκου Μπακουνάκη, την Τετάρτη 24 Αυγούστου, με θέμα «Το έντυπο βιβλίο στην ψηφιακή εποχή», και της καθηγήτριας ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Κάρεν Βαν Ντάικ, την Τετάρτη 31 Αυγούστου, με θέμα «Ιουλία Περσάκη: Συγγραφέας της Αίγινας και της κάθε μέρας». Θα κλείσει, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, με την Δρα Ιστορίας της Τέχνης Φανή Μαρία Τσιγκάκου, και θέμα «Ο δικός μας Γιάννης Μόραλης», συνδέοντας έτσι τον κύκλο με τον φετινό εορτασμό στην Αίγινα του «Έτους Γιάννη Μόραλη».
Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας (Σπύρου Ρόδη 16), με ώρα έναρξης τις 8.30 το βράδυ.
Ο Γιώργος Κυριακόπουλος, πρώτος ομιλητής του κύκλου των διαλέξεων για την Γιορτή του Φιστικιού, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Λονδίνο. Εργάστηκε αποκλειστικά ως στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία 42 χρόνια συλλέγει και ερευνά νεώτερα ελληνικά κεραμικά. Η συλλογή του αριθμεί 4.100 κεραμικά, 6.000 όστρακα, μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων και μαρτυριών, ένα εν εξελίξει αρχείο ονοματολογίας των χρηστικών κεραμικών σκευών, καθώς και περισσότερες από 7.500 φωτογραφίες από αγγειοπλαστεία (εν λειτουργία ή ερειπωμένα) και κεραμικά αντικείμενα. Η αντιπροσωπευτικότητα της συλλογής, γεωγραφικά και ειδολογικά, την καθιστά μία από τις σημαντικότερες του είδους της.
Τα τελευταία έξη χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα ενημέρωσης και δημοσίευσης. Με εξειδικευμένες διαλέξεις (Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Σύνδεσμος Φίλων Αρχείου Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Σύλλογος Κυπρίων Αρχαιολόγων, Πρωτοβουλία Μουσείου Κεραμικής Σίφνου, Ίδρυμα Κατακουζηνού κ.ά.) ή συμμετοχή σε σχετικές ημερίδες (Πανεπιστήμια Άμστερνταμ και Αιγαίου) και επιστημονικές εκδόσεις (Οξφόρδη 2015), επιχειρεί να προσεγγίσει τόσο το γενικό κοινό όσο και τους αρχαιολόγους, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της νεώτερης αγγειοπλαστικής τέχνης της Ελλάδας, μίας τέχνης που, πλέον, μετά από 60 αιώνες συνεχούς παρουσίας, απειλείται με ολοσχερή αφανισμό.
Ο Γιώργος Κυριακόπουλος είναι επίσης ο ιδρυτής και διαχειριστής της  διαδικτυακής Ομάδας Potters and Pottery of Greece στο Facebook, με θέμα την νεώτερη ελληνική λαϊκή αγγειοπλαστική, όπου γίνεται ανταλλαγή απόψεων και φωτογραφικού υλικού μεταξύ των 2.700 ενεργών μελών της.