Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Στο ρέμα της Βαγίας με την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου

 Για άλλη μια φορά η Αίγινα σε ξαφνιάζει με το απρόοπτο του τοπίου της. Ποιός θα πίστευε, αν του έλεγαν, ότι στη Βαγία υπάρχει ένας μικρός υγροβιότοπος; Και όμως βρίσκεται στην παραλία της Βαγίας όπου καταλήγει το ρέμα που ξεκινά ανατολικά από τον Κοντό, ακριβώς κάτω από την Ψαχνή. Ο χείμαρος αυτός διατρέχει όλο το Μεσαγρό, περνά από τον Άη - Στάθη, από το νεκροταφείο του Μεσαγρού, από τον οικισμό στο σημείο που υπάρχει γεφύρι στο Μεσαγρό, (ίσως από αυτόν έχει πάρει την ονομασία του και ο γνωστός φούρνος της περιοχής), συνεχίζει ως το καινούργιο κτίριο  του Γυμνασίου του Μεσαγρού και ακολουθεί την πορεία προς τη Βαγία. Μέσα στον οικισμό της Βαγίας περνά κάτω από τη μεγάλη γέφυρα και τελικά εκβάλλει στη θάλασσα δημιουργώντας ένα κανάλι με τα νερά της θάλασσας να εισχωρούν σε αυτόν. Ένα μικρό δάσος από καλαμιές και πλούσια βλάστηση στα γύρω χωράφια με πολλά ελαιόδεντρα σκίνα και λεμονιές συνθέτουν το τοπίο. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κτιστεί πολλές εξοχικές κατοικίες μέσα και δίπλα στο ρέμα. 
   Οι περίοικοι έχουν φροντίσει να είναι καθαρή η κοίτη του μικρού ρέματος. Κάτι που κρίνουμε ότι είναι θετικό. Πραγματικά δεν συναντήσαμε ούτε μια σακκούλα σκουπιδιών καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής.
  Μαζί με τα παιδιά επισκεφθήκαμε τον  όμορφο αυτό τόπο στα πλαίσια της εργασίας  μας με τίτλο "Μικροί χείμαροι και ποτάμια στην Αίγινα". Πολύ πριν από εμάς το μικρό υγροβιότοπο της Βαγίας αλλά και του Μαραθώνα είχε φωτογραφίσει, μελετήσει και αναδείξει η μεγάλη φίλη της Αίγινας Franke και έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Αναζητήστε την, γράφοντας το όνομα Franke. Τελικά χρειάζεται κάποιες φορές να γνωρίζεις  τον τόπο σου μέσα από τα μάτια  των "ξένων" που αγαπούν όμως πολύ την Αίγινα. Αυτό ας μας προβληματίσει.