Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

" Η αυλή των θαυμάτων" στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης

  για την ενίσχυση του Συλλόγου "Αίγινα - Εθελοντής"

      Πρεμιέρα απόψε στις 20.00 μ. μ. για την "Αυλή των θαυμάτων" από τη Θεατρική Ομάδα Κυψέλης στο Πνευματικό Κέντρο της Κυψέλης. Πρόκειται για ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα νεοελληνικά θεατρικά έργα που φέρει την υπογραφή του μεγάλου μάστορα του θεάτρου, του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
   Το έργο μας μεταφέρει στη δεκαετία του '50 όπου και τότε όπως και σήμερα όλα γκρεμίζονται. Είναι η εποχή της αντιπαροχής. Τα μικρά σπιτάκια με τις ευρύχωρες αυλές τους πρέπει να δώσουν τη θέση τους στις καινούργιες πολυκατοικίες που θα στεγάσουν τα όνειρα των επαρχιωτών που καταφθάνουν στην Αθήνα για να βρουν δουλειά. Στον αντίποδα της εσωτερικής μετανάστευσης η φυγή στο εξωτερικό, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο για αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Στήνονται παγίδες, κομπίνες, τα όνειρα προδίδονται μαζί και οι σχέσεις των ανθρώπων.
  Η  αυλή των θαυμάτων είναι η αυλή των  ..... θυμάτων μιας Ελλάδας που βάλθηκε να αλλάξει ερήμην των κατοίκων της, των παιδιών  της. Σε μια Ελλάδα που γκρεμίζεται, οι άνθρωποι προσπαθούν να περισώσουν ότι πολυτιμότερο έχουν...  την ψυχή τους.
  Όλο το έργο διαδραματίζεται μέσα σε μια αυλή με πολλά δωμάτια, όπου σε καθένα από αυτά μένει και μια οικογένειαΗ αυλή των θαυμάτων είναι η αυλή των θυμάτων….  Των θυμάτων μιας Ελλάδας  που βάλθηκε να αλλάξει ερήμην των ανθρώπων της. Απόσπασμα από το έργο:
Μπάμπης: Δε μου κάνει πια καρδιά να φύγω… Ώρες.. ώρες μου ‘ρχεται να βγω στο δρόμο και να μπήξω τις φωνές… Ο γέρος μου ήτανε στρατιώτης από το δέκα ως το είκοσι… στα σαράντα έχασα έναν αδελφό κι εγώ ότι μου ‘ πανε το ΄κανα… Γιατί να φύγω; Γιατί να πάω αλλού… εδώ είναι ο τόπος μου… Εδώ πρέπει  να βρω δουλειά, ψωμί, σπίτι…  εδώ τα θέλω όλα… εδώ… εδώ!!!
Γιάννης: αυτό ήθελα να σου πω κι εγώ… αλλά δεν ήξερα πως θα το πάρεις.
Μπάμπης:  τι θα πει πως θα το πάρω… είναι ο τόπος μας  για δεν είναι;
Γιάννης:  Είναι και μεγαλείο τόπος! Μα αν ο καθένας τόνε βγάζει  σκάρτο, ρίχνει πέτρα πίσω του και φεύγει, τι θα γίνει;
Σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπήτρου
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι:  

Ελπίδα Καρβούνη,  Μαρία Λυκούρη, Αντωνία Μπήτρου, Νίκος Καρβούνης, Γιώργος Μπήτρος
Δώρα Λυκούρη, Χαρά Νταμουράκη, Χρήστος Παπασεβαστός, Παντελής Μπέσης,  Έφη Αξιώτη
Ηλίας Θωμάς,   Τζόκα Γιούργκεν, Μικαέλα Μαρίνη, Παντελής Γκαρής, Σταύρος Τσοτσορός