Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Νεκτάριος, ο νέος διάκονος της Μητροπόλεως Ύδρας

  Είναι στιγμές που αισθάνεσαι ευτυχής βλέποντας την πορεία ανθρώπων που πίστεψες, εμπιστεύτηκες και συνεργάστηκες μαζί τους. Συνηδειτοποιώντας μέσα σε αυτούς τους μίζερους και κίβδηλους καιρούς ότι υπάρχουν νέοι που έχουν όνειρα υψηλά, στόχους μεγάλους και πορεία σταθερή και απαρέγκλιτη. Νοιώθεις σιγουριά και εσύ ο ίδιος όταν  δίπλα σου υπάρχουν άνθρωποι που δεν χαραμίζονται και δεν αρκούνται στα λίγα, στα φθηνά, στα καθιερωμένα.
  Ο λόγος για τον εικονιζόμενο νέο διάκονο της Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών Αιγίνης Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Νεκτάριο Δαρδανό που έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στο Μητροπολιτικό Ναό της Ύδρας.
  Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Δαρδανός αφού περάτωσε τις Γυμνασιακές και Λυκειακές σπουδές του στην Ύδρα, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία απεφοίτησε πριν μερικούς μήνες. Διεκπεραίωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις  και μόλις έλαβε το απολυτήριο του από το Πολεμικό Ναυτικό εισήλθε στην Ιερωσύνη. Συγχρόνως συνεχίζει τις σπουδές του στη Θεολογική  Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παιδί πολυμελούς ιερατικής οικογένειας κατόρθωσε με τις σπουδές του κάτι που ίσως φαντάζει ακατόρθωτο για ένα παιδί μιας νησιώτικης μικρής κοινωνίας. Να σπουδάσει με επιτυχία αν και προέρχεται από μικρά σχολεία  των νησιών μας. Όταν όμως υπάρχει βούληση οι δυσκολίες ξεπερνώνται και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Από μικρός μέσα στην Εκκλησία να διακονεί, να ψάλλει, να κατηχεί νέα παιδιά ως άλλος Άγιος Δημήτριος να αναλώνεται τα καλοκαίρια  στις Κατασκηνώσεις της Αίγινας και του Πόρου.
   Την Παρασκευή  το απόγευμα κατά τη διάρκεια  του Εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ναό Ύδρας έγινε η τελετή της μοναχικής κουράς του και ονομάστηκε "Νεκτάριος" από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας κ. κ. Εφραίμ. Κάτι που σηματοδοτεί  την αρχή της καινούργιας ζωής του,  της αφιερωμένης στην Εκκλησία και στον άνθρωπο. Το πρωί του Σαββάτου κατά τη διάρκεια  της Θ. Λειτουργίας έγινε η χειροτονία  του εις διάκονο σε ένα κατάμεστο ναό που από νωρίς το πρωί είχε γεμίσει από πιστούς φίλους , συγγενείς, ενορίτες που ήρθαν κοινωνοί στη χαρά του μυστηρίου. Η συγκίνηση των οικείων και φιλικών προσώπων έκδηλη στα μάτια όλων, κυρίως όμως  στα μάτια του πατέρα Ακίνδυνου Δαρδανού σαρκικού πατέρα  του διακόνου, που έβλεπε το πρώτο του παιδί να ακολουθεί τα βήματά του, τα χνάρια του και να εισέρχεται στην ιερωσύνη. Μεγάλη τιμή, μεγάλη η προσφορά. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο διάκονος στη χειροτονητήρια ομιλία  του, "η ιερωσύνη δεν μας επιβλήθηκε, την επιλέξαμε". Πραγματικά η ιερωσύνη  δεν προέκυψε για το νεαρό διάκονο, όπως μπορεί να συμβαίνει αλλού. Ήταν ο σπόρος ( εκ κοιλίας μητρός)  που ρίζωσε στη ψυχή του, φύτρωσε και βλάστησε και την κατάλληλη στιγμή έδωσε καρπό.
 Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο αρχιμ. π. Ευδόκιμος Καρακουλάκης στην Εκκλησία άναψε μια λαμπάδα η οποία θα φωτίζει στο εξής. Και αυτή η λαμπάδα είναι η προσφορά  του νέου διακόνου στην Εκκλησία. Και η προσφορά αυτή είναι τα νειάτα του.
  Ευχόμαστε κάθε πνευματική πρόοδο, φίλεργη και φιλάνθρωπη πορεία. Παράλληλα ευχαριστούμε  για τις μοναδικές προ - Χριστουγεννιάτικες στιγμές που ζήσαμε στην Ύδρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.