Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Απόβαση στις Λαούσες με αφορμή την εορτή της Παναγίτσας.

 Τις  φωτογραφίες μας έστειλε μέσω fb ο αριμ. Δαμασκηνός Μούρτζης.



   Ειρηνική "απόβαση" στις Λαούσες επιχείρησαν πολλοί προσκυνητές με επικεφαλής τον εφημέριο της ενορίας  της Αγίας Τριάδος Βαθέος  αρχιμ. Δαμασκηνό Μούρτζη, την Πέμπτη 23 Αυγούστου προκειμένου να πανηγυρίσουν το εκκλησάκι της Παναγιάς  που βρίσκεται πάνω στο νησάκι στο σύμπλεγμα  των Λαουσών.
   Ο  αρχιμ. π.Δαμασκηνός Μούρτζης εφημέριος της Αγίας Τριάδος Βαθέος στην ενορία της οποίας ανήκει το θαλασσοδαρμένο ξωκλήσι μετέβη  με καΐκι στη νησίδα και λειτούργησε με  τους δεκάδες  πιστούς που  έφθασαν μέχρι εκεί.
  Η αποβίβαση  στο μικρό νησάκι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πρέπει να έχει κανείς σύμμαχο τον καιρό  για να μπορέσει  το καΐκι να δέσει στα βράχια και να μπορέσουν οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν. Μώλος δεν υπάρχει στο νησάκι.
   Τα  τελευταία χρόνια το εκκλησάκι δεν μένει αλειτούργητο  στο πανηγύρι του. Είναι παρήγορο ότι αυτά τα δυσπρόσιτα ξωκλήσια δε μένουν αλειτούργητα στο πανηγύρι τους και υπάρχουν ψυχές που ανάβουν τα καντήλια τους και τα περιποιούνται.

   Ο περίβολος  του ναού καθαρός και ασβεστωμένος όπως και το εκκλησάκι. Φρεσκοκομμένα λουλούδια, φοίνικες και σημαιάκια προσθέτουν με τη δικό τους τόνο στον εορτασμό.

  Η θέα προς την Αίγινα διαφορετική μια που έχουμε συνηθίσει εμείς από εδώ να κοιτάμε τις  Λαούσες. Η βλάστηση λιγοστή γεμάτη θάμνους και αγριόχορτα. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η μικρή σπηλιά κάτω από την Εκκλησιά,(στις επόμενες φωτογραφίες) καταφύγιο ίσως άλλων καιρών.
  Απαραίτητος ο σκεπαστός χώρος αλλά θα ήταν προτιμότερο να μην είχε χρησιμοποιηθεί η εύκολη λύση του "ελλενίτ" που  δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο κτίσμα.
  Η Ελληνική σημαία περήφανη κυματίζει υποδέχοντας  τους πρωινούς επισκέπτες  της.