Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Η Αίγινα του Δημήτρη Πικιώνη.

 Μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη ανοίγει  τις πύλες  της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας  το Σάββατο 25 Αυγούστου. Η έκθεση αποτελεί μία από τις κεντρικές εκδηλώσεις  του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό τιμάται η δημιουργία και η παρουσία του μεγάλου αρχιτέκτονα στο νησί  της Αίγινας. Συνδιοργανωτής  της έκθεσης είναι  το Μουσείο Μπενάκη.
 Διαβάζουμε σχετικά στο δελτίο  τύπου που μας απέστειλε ο  κ. Αναστάσης Παπαδάκης, επιμελητής  της έκθεσης.


Η Αίγινα, έχει να καυχάται ότι αγαπήθηκε παράφορα από έναν εκ των μεγαλύτερων αρχιτεκτόνων της σύγχρονης εποχής, τον Δημήτρη Πικιώνη. Η Αίγινα του μεσοπολέμου, ξεχασμένη από τη πραγματικότητα της πόλης, έστεκε αγροτική, αθώα, μυσταγωγική σαν μια άλλη μυθική “Αρκαδία”. Το πινέλο του αρχιτέκτονα, το μολύβι και το πενάκι του, πάσχισαν  να αποτυπώσουν αυτήν την Αίγινα μέσα από τα χρώματα και τις γραμμές. Προσπάθησαν μέσα από το σπίτι του Ροδάκη να μιλήσουν για την ιδέα της ελληνικότητας στην αρχιτεκτονική και την τέχνη ενώ τόλμησαν να οραματιστούν την μελλούμενη αρχιτεκτονική μέσα από τα σχέδια του Σχολείου-Οικοτροφείου Καλογραιών στη Φανερωμένη.

Αυτή η Αίγινα, η Αίγινα του Πικιώνη, θα παρουσιαστεί μαζί με τα αρχαία γλυπτά και αγάλματα των αιθουσών του Αρχαιολογικού Μουσείου Κολώνας Αίγινας από τις 25/8 έως τις 16/9. Η αρχαία σφίγγα παλεύει  να πετρώσει τη σφίγγα που είχε σκαλίσει ο Ροδάκης, ο Ηρακλής ανταγωνίζεται σε ρώμη τους δύο Σαρακηνούς που φιλάνε το σπίτι του αγρότη στο Μεσαγρό, η κάτοψη του Μουσείου οργανωμένη γύρω από αίθριο προσομοιάζει τους χώρους του σχολείου της Φανερωμένης, ενώ η Μονή, πανταχού παρούσα στις ακουαρέλες του Πικιώνη εικονογραφεί τα νησιά των Μακάρων, ευσεβή πόθο των νεκρών που απεικονίζονται στις επιτύμβιες στήλες της μόνιμης συλλογής του μουσείου.

Η έκθεση αυτή, στάθηκε μια καλή ευκαιρία έτσι ώστε ενόψει του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού να στηθεί μια ευρεία συνεργασία από φορείς τοπικής αλλά και υπερτοπικής εμβέλειας. Η πετυχημένη συνεργασία του Δήμου Αίγινας, της ΚΕΔΑ και της  Εφορίας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, φέτος θα διανθιστεί με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, ενός από τους πιο δραστήριους φορείς τέχνης της χώρας.

Τίποτα όμως δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε η πολύτιμη βοήθεια σύσσωμης της οργανωτικής επιτροπής του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού με πρόεδρο την κ. Αικατερίνη Σαλπέα-Στάθη, την κ. Λέτη Αρβανίτη-Κρόκου από το Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη που βοήθησε έτσι ώστε η ιδέα να γίνει πράξη χαρίζοντας μου την πολύτιμη τεχνογνωσία που διαθέτει, την Διευθύντρια της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη και την αρχαιολόγο Σοφία Μιχαλοπούλου για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την καλή φίλη Μαρίνα Νέστωρα που έντυσε με την pop αισθητική της την έκθεση μέσα από τις αφίσες, τις προσκλήσεις, τα banner και τα flyer που σχεδίασε.

Αναστάσης Παπαδάκης, επιμελητής έκθεσης,
τελειόφοιτος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας