Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Ένα πανέμορφο ξύλινο σκαρί στην Πάρο.

    Κάτασπρη και περήφανη στην άκρη του λιμανιού καμαρώνει  η "Παναγία". Είναι ένα από τα ομορφότερα, ίσως παλαιότερα και καλοδιατηρημένα ξύλινα σκαριά  της Ελλάδας. Από αυτά που γλύτωσαν την καταστροφή που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και έτρεξαν να υιοθετήσουν πολλοί επαγγελματίες της θάλασσας, έναντι  υψηλής αποζημίωσης.
      Στο λιμάνι  της Παροικιάς λοιπόν δίπλα στα "θηρία" της ακτοπλοΐας και  τις πολυτελείς θαλαμηγούς και κότερα, είναι δεμένη η "Παναγία" υπενθυμίζοντας τη ναυτοσύνη των Ελλήνων, την άψογη τέχνη της ξυλοναυπηγικής, την καλαισθησία  των παλαιότερων μαστόρων, την ιστορία  των νησιών του Αιγαίου.
   Γιατί εκτός από τα θέματα  της ναυτικής παράδοσης  των Ελλήνων, τούτο το σκαρί έρχεται να θυμίσει σε όλους τη δύσκολη ζωή των νησιωτών μας, τους αγώνες και την καθημερινή αγωνία για επιβίωση, για σύνδεση των νησιών μεταξύ τους, τη γενναιότητα που χρειαζόταν τότε για τη μεταφορά με αυτά τα πλεούμενα κάτω από δύσκολες καιρινές συνθήκες εμπορευμάτων και ανθρώπων.
  Το αλάτι  που έχει ποτίσει αυτά τα σκαριά, είναι το αλάτι της ζωής των νησιωτών. Οι προσπάθειες και οι αγώνες  τους να κρατηθούν σε αυτούς τους βράχους, να στήσουν τη ζωή τους και να προκόψουν.
   Να  γιατί τέτοια σκαριά επιβάλλεται να μην καταστρέφονται, αλλά να διατηρούνται.Έχουν γράψει ιστορία και έχουν δημιουργήσει πολιτισμό.