Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Ο Πόρος αποχαιρετά τον ποιητή του. Τον Γιώργο Καλό.



   Ο Πόρος αποχαιρετά τον ποιητή του. Τον άνθρωπο που ύμνησε το νησί με τη γραφίδα  του καθιστώντας το θέατρο  και χώρο δράσης σε πολλά γραπτά  του. Τυατόγχρονα ολόκληρος ο Σαρωνικός και τα νησιά  του κατευοδώνουν έναν άνθρωπο της πολιτικής που πάλεψε από το δικό του μετερίζι είτε ως βουλευτής περιφερείας, είτε ως Υφυπουργός Παιδείας για τη νησιώτικη επαρχία του.
   Ο Γιώργος Καλός όμως θα μείνει στη μνήμη μας μέσα από τα κείμενα του, τα βιβλία  του, μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές που εξέδωσε στα χρόνια που ακολούθησαν την πολιτική του σταδιοδρομία.
   Είχαμε  την ευλογία να απολαύσουμε την αρχοντική παρουσία και την μεγάλη ευγένεια  του ανδρός στις δύο παραουσιάσεις βιβλίων  του που οργανώσαμε στην αίθουσα  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης (απ' όπου και οι τρεις πρώτες φωτογραφίες). Η πρώτη τον Οκτώβριο του 2010 λίγο πριν τις τότε Δημοτικές εκλογές μαζί την κ. Αννίτα Χαρτοφύλακα και τον κ. Πασχάλη Μελλισάρη παρουσιάσαμε τα βιβλία  του: "Ο άνθρωπος που έβλεπε τα πλοία να περνούν" και "Το μεγάλο πείραμα". Ο κόσμος  τον υποδέχθηκε θερμά  και τον αγκάλιασε.
   Στη δεύτερη παρουσίαση το Μάρτιο  του 2015 παρουσιάσαμε μαζί με τον πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Διονύση Καλαμάκη και τη συγγραφέα κ. Β. Χαμαλέλη Μπούκλα την μυθιστορηματική του τριλογία "Οι αφανείς". Ένα σπουδαίο έργο αποτελούμενο από τρία ιστορικά μυθιστορήματα στα οποία πρωταγωνιστούν οι αφανείς ήρωες  των νησιών του Σαρωνικού  κατά τη διάρκεια  της Επανάστασης του 1821.Παρόντες ο Σεβ.Μητροπολίτης Ύδρας κ.κ. Εφραίμ και ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης. Και οι δύο παρουσιάσεις έγιναν με τη συνεργασία και τη στήριξη του κ. Π. Καλαμάρα και του βιβλιοπωλείου "Λυχνάρι"
   Η είδηση του θανάτου του, ξάφνιασε  τους απλούς νησιώτες  του Σαρωνικού για τους οποίους είχε πάντα έναν καλό λόγο, μια θερμή χειραψία, μια αγκαλιά.
   Τέτοια εποχή πέρσι - 24 Σεπτεμβρίου μαζί με την κ. Σίλα Αλεξίου παρουσιάσαμε στη μικρή πλατεία  του Αγίου Γεωργίου του Πόρου την ποιητική  του συλλογή: "Ένας άγγελος  την Κυριακή". Ήταν όλοι εκεί. Ο Δεσπότης, οι ιερείς του Πόρου, ο Δήμαρχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι συνεργάτες του, οι φίλοι μα κυρίως η αθόρυβη και γλυκύτατη σύζυγός  του.
   Ο λαό πιστεύει  πως όταν κάποιος  "φεύγει" ημέρα Σάββατο, έχει καλή ψυχή. Γιατί το Σάββατο είναι στην Εκκλησία η  ημέρα  των κεκοιμημένων αδελφών μας. Και ο Γιώργος Καλός ήταν  μια  μεγάλη ψυχή που μας τίμησε και μας αξίωσε με τη φιλία και τη συνεργασία  του.
   Τώρα πλέον σαν ένας άλλος άγγελος  και όχι μόνο την Κυριακή  θα πετά πάνω από το αγαπημένο  του νησί, θα αγρυπνά πάνω από τα κεραμίδια και τα στενά σοκάκια  του Πόρου και θα προσέχει  τους ανθρώπους  του. Τώρα πιά ο Πόρος απόκτησε το δικό  του Άγγελο. Αυτόν που όσο ζούσε ύμνησε και με την πένα  και το ταλέντο του χρύσωσε τις περιοχές, τα ακρογιάλια, και τα πλεούμενα  του νησιού του.
  Κι όσον αφορά  τα πλοία  που τόσο λάτρεψε, θα τα βλέπει να περνούν, θα τα ευλογεί και θα τα κατευοδώνει.
    
 Ο συγγραφέας και πρώην πολιτικός κ. Γ. Καλός  στην τελευταία παρουσίαση βιβλίου του 
στον Πόρο στις 24/9 /2017

Τα βιβλία που εξέδωσε ήταν:
  • Ο άνθρωπος που έβλεπε τα πλοία να περνούν.
  • Το μεγάλο πείραμα
  • Απόψε μαγειρέψαμε αλλιώς
  • Τροιζήνιος θαλασσοπόρος
  • Οι Αφανείς - Τα φεγγάρια της φωτιάς.
  • Οι Αφανείς - Ο διχασμός.
  • Οι Αφανείς - Το Δασκαλειό.
  • Κύριε...
  • Ο Πόρος και ο Τροπαιοφόρος
  • Ένας Άγγελος  την Κυριακή.
  • Εγώ ο Παύλος. (είναι το τελευταίο που έμελλε να παρουσιαστεί στα φετινά "Συνοριακά" του Πόρου).