Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

"Πνοές ανέμων" στην Κολώνα.


Μεγάλη προβολή απολαμβάνει τούτες τις μέρες  του Οκτώβρη ο Αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας στην πόλη  της Αίγινας, χάρη στα προγράμματα και τος πρωτοβουλίες  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων της Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων αλλά  και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
 Μετά το τριήμερο 12-13 -14 Οκτωβρίου όπου υπήρξαν ξεναγήσεις τόσο  στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής, άλλο ένα πολιτιστικό διήμερο είναι προ των πυλών με τον ευρηματικό τίτλο: "Πνοές Ανέμων"
  «Περιβάλλον και Πολιτισμός» είναι  λοιπόν η επικοινωνιακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη  του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του.
Θέμα της φετινής δράσης είναι ο αέρας. Το βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς  το δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής, για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους ήταν  ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία. Αλλά και για τον καθημερινό άνθρωπο η κίνηση του αέρα, ο άνεμος, έδωσε ώθηση στην εξέλιξη του πολιτισμού. Οι άνεμοι,  χρήση και ο έλεγχος τους, συνδέθηκαν με την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, το εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα, την καθημερινή ζωή και τις τέχνες, τη λατρεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις. 
Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018»,  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει θεματικές περιηγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, με τίτλο «… του ανέμου και της φωτιάς»
Τι συνέβαινε όταν ο αέρας και η φωτιά συναντιούνταν με τον χαλκό ή  τον πηλό μέσα στα καμίνια των τεχνιτών στον οικισμό της Κολώνας;  Ποιες τεχνολογικές γνώσεις επέτρεπαν στους αρχαίους χαλκουργούς και κεραμείς να θέτουν στην υπηρεσία τους τον αέρα; Με αφορμή τις εργαστηριακές εγκαταστάσεις που βρέθηκαν στον προϊστορικό οικισμό της Κολώνας στην Αίγινα, το χυτήριο του χαλκουργού και τον φούρνο του αγγειοπλάστη, συζητάμε για τη χρήση του αέρα στην χαλκοπλαστική και την αγγειοπλαστική.
Την Παρασκευή και το  Σάββατο 19 και 20 Οκτωβρίου 11.00 – 13.00 η θεματική περιήγηση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης Π.Ε. Πειραιά και στο ευρύ κοινό.
Με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας και του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων: 210 4590707, κα Εύη Πίνη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας: 22970 22248