Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

'Αγγελος Σικελιανός και Νίκος Καζαντζάκης στην Αίγινα.

   Δύο  μεγάλοι  της λογοτεχνίας συναντιούνται  στην Αίγινα. Νίκος Καζαντζάκης και Άγγελος Σικελιανός. Τους συνδέει μια βαθιά και αληθινή φιλία  η οποία δοκιμάζεται από τις διαφορετικές απόψεις που είχαν οι δυο τους. Περνούν και διαστήματα  που ο ένας δεν βλέπει  τον άλλον.

 Το 1942 ο Σικελιανός ξαναέρχεται σε επαφή με τον Καζαντζάκη, με τον οποίο είχαν χαθεί για πάνω από είκοσι χρόνια λόγω διαφοράς πορείας και απόψεων. «Ο δρόμος είναι τώρα ανοιχτός για την περιπόθητη συνάντηση», γράφει ο Παντελής Πρεβελάκης. «Περιπόθητη για τρεις φίλους. Ο Καζαντζάκης κι εγώ έχουμε γενέθλια στις 18 Φεβρουαρίου, και μας αρέσει να τα γιορτάζουμε μαζί. Το μήνα Ιανουάριο του 1942, τον προσκαλώ να έρθει στην Αθήνα να τον φιλοξενήσω μερικές μέρες. Παρά τις δυσκολίες που συναντά για να λάβει από τους Γερμανούς την άδεια να μετακινηθεί από την Αίγινα, βρίσκεται στο σπίτι μου στις 18 Φεβρουαρίου. Ο Σικελιανός χτυπά την πόρτα μου την άλλη μέρα το πρωί. Οι δυο φίλοι πέφτουν στην αγκάλη ο ένας του άλλου: ο Σικελιανός διαχυτικός, ο Καζαντζάκης συνεσταλμένος. Προτού καλά-καλά συνέλθουν από το ξάφνιασμα, αρχίζουν να κάνουν σχέδια συμβίωσης. Ο Άγγελος παίρνει μεμιάς την απόφαση να πάει να εγκατασταθεί στην Αίγινα μαζί με τη γυναίκα του». Περνούν έξι μήνες στην Αίγινα, στο σπίτι του ζωγράφου Τάκη Καλμούχου, που βρισκόταν πολύ κοντά στου Καζαντζάκη. Στο τέλος του Οκτώβρη του 1942 δυστυχώς οι Γερμανοί δεν θα του ξαναδώσουν άδεια να παραμείνει στο νησί...
 
   Οι  στιγμές  της συνάντησης  τους στην Αίγινα αποτυπώνονται στην  ταινία  του Γ. Σμαραγδή "Καζαντζάκης", όταν  οι δύο πρωταγωνιστές Νίκος Κορδώνης (Σικελιανός) και Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Καζαντζάκης) περπατούν  στο ναό  της Αφαίας.