Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

"Δύο γυναίκες χορεύουν" με την Άννα Βαγενά

  Είχαμε  τη χαρά και την  τιμή να παρακολουθήσουμε την επίσημη πρεμιέρα  του έργου "Δύο γυναίκες χορεύουν" στο Θέατρο Μεταξουργείο όπου δύο κυρίες, μάνα και κόρη,η κ. Άννα Βαγενά και η κόρη της κ. Γιασεμί Κηλαηδόνη δίνουν τον καλύτερο εαυτό  τους και ζωντανεύουν τις ηρωίδες  του Ισπανού συγγραφέα Ζουρνέτ.
   Ζεστό και παρεΐστικο το κλίμα πριν και μετά την παράσταση με καλεσμένους πολλούς φίλους των δύο πρωταγωνιστριών. Ανάμεσα τους βουλευτές αλλά και πρωταγωνιστές  του Θεάτρου όπως η κ.Κάτια Δανδουλάκη, ο Σ. Μάινας, ο Π. Σκουρολιάκος, ο Στ. Γαρδέλης και ο τραγουδιστής Γ. Νταλάρας, καθώς φίλοι και συνεργάτες.
  Η κ. Άννα Βαγενά μας είπε  ότι της έχει λείψει η Αίγινα και ότι έχει τις καλύτερες εντυπώσεις από το Φεστιβάλ Θεάτρου στο οποίο έχει συμμετάσχει 5 φορές.


Οι γυναίκες του Ζουρνέτ μπορούν να σε κάνουν να γελάς, μπορεί να μην αντέχουν η μία την άλλη, μπορεί να ψάχνουν απεγνωσμένα για τα τούνελ που τις γυρνούν καρφί στην παιδική ηλικία, είναι όμως απ’ αυτές τις γυναίκες που ξέρουν να χορεύουν ένα χορό λυτρωτικό, όπου το κωμικό με το τραγικό ενώνονται κι όπου τα κορίτσια, όσα χρόνια κι αν περάσουν, μένουν για πάντα νέα.
Ο Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ γεννήθηκε το 1940 στη Βαρκελώνη και σήμερα θεωρείται ο «Πάπας» του Καταλανικού θεάτρου και ένας από τους κορυφαίους της σύγχρονης θεατρικής ισπανικής γραφής.
Το έργο «Δύο γυναίκες χορεύουν» το έγραψε…  όταν το βλέμμα του «συνέλαβε» τυχαία μια ηλικιωμένη γυναίκα που παθιασμένα έψαχνε παιδικά κόμικς από ένα μαγαζί μεταχειρισμένων, θέαμα που τον  έκανε να καρδιοχτυπήσει. Ως αποτέλεσμα γεννήθηκε μια κομεντί κομμένη και ραμμένη για ηθοποιούς που ξέρουν να ισορροπούν πάνω σε κλωστές, με το χιούμορ και τη συγκίνηση να εναλλάσσονται γοργά.
Η υπόθεση
Η Ηλικιωμένη είναι μία δύστροπη γυναίκα που ζει απομονωμένη από τον κόσμο σε ένα ρημαγμένο διαμέρισμα. Η Νεαρή είναι μια κοπέλα που ζει με ένα ένοχο μυστικό, το οποίο την έχει στοιχειώσει αποκόπτοντάς την από την κοινωνική ζωή. Οι δυο τους αναγκάζονται να συνυπάρξουν, όταν η κόρη της Ηλικιωμένης προσλαμβάνει τη Νεαρή, για να καθαρίζει και να τακτοποιεί το σπίτι της μητέρας της. Οι γυναίκες αυτές αποφασίζουν να «χορέψουν», όχι στο ρυθμό που τους υπαγορεύει ο περίγυρος αλλά στο ρυθμό που επιλέγουν οι ίδιες…
Σκηνοθ.: Ν. Μπράντιτς
Ερμηνεύουν: Άννα Βαγενά, Γ. Κηλαηδόνη.