Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

H Αίγινα χωρίς τον Κώστα Γαλάνη.

 Πηγή: Saronic magazine


Τα φώτα έσβησαν στο ιστορικό «Αιάκειον» της Αίγινας. Ο Κώστας Γαλάνης έφυγε χθες βράδυ από το ζαχαροπλαστείο της παραλίας, αφού προηγουμένως έζησε μια γεμάτη ζωή μέσα στο χώρο αυτό που το καταξίωσε με την προσωπική του εργασία το μεράκι και την έμπνευση.
Η οδύνη  για  την οικογένειά του είναι μεγάλη. Η απώλεια  για τους επαγγελματίες  της Αίγινας τεράστια, αφού επί δεκαετίες είχε συμβάλει με τους προσωπικούς του αγώνες και τις παρεμβάσεις στη βελτίωση της οικονομικής ζωής του νησιού. Το κενό στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Αίγινας, αγεφύρωτο.
Ο Κώστας Γαλάνης εκτός από άριστος οικογενειάρχης και επαγγελματίας, υπήρξε και ένας από τους σημαντικότερους στυλοβάτες  της πολιτιστικής ζωής  του νησιού. Πρόεδρος επί δεκαετίες  του Συλλόγου των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, συνεργάτης της Γωγώς Κουλικούρδη και πολλών άλλων κορυφαίων πνευματικών μορφών αλλά και ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτιστική αφύπνιση της Αίγινας. 
  Αναρίθμητες οι εκδηλώσεις, σημαντικές οι προτάσεις, καίριες οι παρεμβάσεις  του, απαραίτητη η συμμετοχή του, εγγύηση η παρουσία  του σε επιτροπές και διοικητικά συμβούλια.
   Ο Κώστας Γαλάνης είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος ευεργέτης του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Ο θεματοφύλακας και  φύλακας άγγελος  του. Χάρη στις ενέργειες και τις διεκδικήσεις  του προς  το Δήμο και τα Υπουργεία οδήγησε το Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας σε θαυμαστό σημείο οργάνωσης και λειτουργίας και το καθιέρωσε ως έναν πυλώνα  της πνευματικής ζωής του νησιού, ως ένα κύτταρο και στέκι πολιτισμού.
   Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος και επί πολλά χρόνια μέλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης  του Δήμου Αίγινας, ενώ ήταν από τα πρόσωπα που στήριξαν με όλη του την ορμή το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μουσικής.
   Είναι  πολύ νωρίς να αποτιμήσουμε το έργο  του διακεκριμένου Αιγινήτη.
Η πολιτεία  του, το ήθος, η εργατικότητά του, η καθολική αφοσίωση και αφιέρωση του στην Αίγινα που αγάπησε, αφήνει μεγάλες παρακαταθήκες  για τις επόμενες γενιές.
  Η Αίγινα υποκλίνεται στο σπουδαίο παιδί  της.

Αιωνία  του η μνήμη.


Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε  προέρχονται από αναρτήσεις στο διαδίκτυο και δημοσιεύσεις στα site Aegina portal και  Saronic Magazine και των Άννίτα Χαρτοφύλακα και Άννας Χάνου