Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Εκδηλώσεις από την Εκκλησία της Ελλάδος.



Με αφορμή τη συμπλήρωση  200 χρόνων το 2021 από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργάνωσε προπαρασκευαστική ημερίδα  σήμερα Πέμπτη 9 Μαΐου  στην Αθήνα. Την ευθύνη του προγραμματισμού των επετειακών εκδηλώσεων έχει η «Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος». Επικεφαλής της Συνοδικής Επιτροπής είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος. Εκπρόσωποι από όλες  τις Μητροπόλεις  της Εκκλησίας  συναντήθηκαν με σκοπό να οργανωθούν έγκαιρα οι αρμόζουσες επετειακές εκδηλώσεις το 2021.  Οι Μητροπόλεις συμμετέχουν με αντιπροσωπείες προκειμένου πέρα από τις κεντρικές εκδηλώσεις, να οργανωθούν και να συντονιστούν οι  κατά τόπους εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια  του 2021 σε όλες  τις Μητροπόλεις της Ελλάδος. Οι τοπικές εκδηλώσεις δεν θα τελούν υπό την αιγίδα  της Ιεράς Συνόδου.
   Από την Ι. Μητρόπολη Ύδρας Σπετσών Αιγίνης Ερμιονίδος και Τροιζηνίας ορίστηκε επιτροπή αποτελούμενη από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτ. Ακίνδυνο Δαρδανό, τον αρχιμανδρίτη και ιεροκήρυκα π.Γρηγόριο Νανακούδη και τον αρχιερατικό Επόπτη Αιγίνης π. Αμφιλόχιο Γελαδάκη.
   Είναι σημαντικό ότι οι εκδηλώσεις για την "Αρμάτα" το 2021  θα τελέσουν υπό την αιγίδα  της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία και θα είναι η κεντρική εκδήλωση για  το μήνα Σεπτέμβριο. Παρόμοιες εκδηλώσεις όπως τα  "Μιαούλεια" στην Ύδρα, τα "Συνοριακά" στον Πόρο και η επέτειος της άφιξης του Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα θα λάβουν ιδιαίτερο χρώμα και αφιερωματικό χαρακτήρα.