Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Μεγάλη προσφορά από "Το Βήμα" και "Τα Νέα"στα σχολεία.



«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο ως ένα είδος βιβλιοθήκης» έλεγε ο μεγάλος αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες.
Με αυτή  τη φράση συνοδεύουν  την προσφορά  βιβλίων προς  όλα  τα σχολεία  της χώρας, οι εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και  «ΤΑ ΝΕΑ». Μια προσφορά  που έρχεται να εμπλουτίσει  τις  δανειστικές  βιβλιοθήκες  των σχολείων με έργα Μεγάλων Ελλήνων και Ξένων Συγγραφέων. Πρόκειται για  βιβλία  που συνοδεύουν κατά καιρούς  τις εκδόσεις  των εφημερίδων και θεματικά είναι βιβλία ιστορικά, λεξικά, λογοτεχνικά, ποίηση, ειδικά  ιστορικά αφιερώματα. Ανάμεσά  τους ξεχωρίζουν ακόμα και σπάνιες εκδόσεις  παλαιών βιβλίων  που οι εφημερίδες  ανατύπωσαν και πρόσφεραν στους αναγνώστες  τους.
Και το συνοδευτικό γράμμα των εφημερίδων αναφέρει  συνεχίζοντας  τη φράση του Λουίς Μπόρχε:
«Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας  ότι «Το ΒΗΜΑ» και «Τα ΝΕΑ» έχουν  συγκροτήσει έναν τέτοιο αξιόλογο παράδεισο, καλύπτοντας ένα  ευρύτατο φάσμα αναγκών και επιλογών, έχοντας ως ορίζοντά τους κάθε ανήσυχο άνθρωπο και πολίτη.
Ακόμη πιο ισχυρή δε είναι η επιθυμία μας να τον μοιραστούμε αυτόν τον παράδεισο με μικρούς και μεγάλους, να φροντίσουμε ώστε η γνώση και η ομορφιά που εμπεριέχονται σε αυτά  τα βιβλία να πιάσουν τόπο.
Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ανάγνωση συνδέεται ευθέως με ορισμένους σημαντικούς δέκτες, ποσοτικούς και ποιοτικούς. Η προσωπική μας ευτυχία και η κοινωνική μας ενσωμάτωση, περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε, περνούν μέσα από τις σελίδες ενός  βιβλίου.
Η ανάγνωση είναι ο πνευματικός χώρος όπου το ατομικό και το συλλογικό συναντιούνται. Ο χώρος αυτός είναι κρίσιμος και πρέπει να είναι ανοιχτός και δημοκρατικός. Οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα» τον υπερασπίζονται έμπρακτα, με τη δωρεάν διάθεση των βιβλίων τους προς  το σχολείο σας».