Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ο φτωχός ο Φίλιππας, όλη μέρα δούλευε και το βράδυ απόκρεψε.



Ο «φτωχός» Άγιος Φίλιππας όπως λέει και η παροιμία  βρίσκεται στα μισά ακριβώς του μήνα και σηματοδοτεί πλέον την ανάβαση μας προς τα Χριστούγεννα.

Καταμεσής του Νοέμβρη λοιπόν και με την εορτή του Αγίου Φιλίππου εισερχόμαστε  στο χειμώνα.

Ελάχιστοι οι ναοί που είναι αφιερωμένοι στη χάρη του, όπως κι ελάχιστοι γνωρίζουν το βίο και τη δράση  του αν κι ανήκε στον κύκλο των μαθητών  του Χριστού. Περισσότερο είναι γνωστός από την παροιμιώδη φράση: «Βρήκε ο Φίλιππος  τον Ναθαναήλ»  που έχει  την αρχή της στη συνάντηση  του με το Χριστό και στον ενθουσιασμό και τη χαρά  που αυτή του προκάλεσε ώστε να παρακινήσει και το φίλο του τον Ναθαναήλ. Φίλιππος και Ναθαναήλ χαρακτηρίζονται πολλές φορές  και ως ένα δίδυμο – παράδειγμα αιώνιας  φιλίας  όπως και πολλοί άλλοι μέσα στην ιστορία και την παράδοσή μας.

Στην Αίγινα χάρη στην κ. Στέλλα Μεθενίτη γνωρίσαμε  το ταπεινό εκκλησάκι  του Αγίου Φιλίππου στην περιοχή των Ασωμάτων. Πέτρινο κτίσμα, απλό αλλά εξαιρετικά νοικοκυρεμένο, γιόρτασε χωρίς πιστούς  τη φετινή του γιορτή.

Όσον αφορά  την λαϊκή παράδοση γύρω από την ημέρα του Αγίου Φιλίππου και όσα αυτή σηματοδοτεί για  την πλεύση μας μέσα  στο χειμώνα, η κ. Λίνα Μπόγρη – Πετρίτου αναφέρει  τα εξής στο βιβλίο της : «Τα λέμε  και στην Αίγινα»

 
«Στη λαϊκή μας παράδοση, ο Άγιος Φίλιππος (14 του μήνα) ήταν ένας φτωχός γεωργός, ζευγολάτης. Δούλευε σκληρά εκείνη τη μέρα για να προλάβει τον καλό καιρό αντί να κάνει τη «μικρή Αποκριά», (άρχιζε το σαρανταήμερο της νηστείας των Χριστουγέννων). Σαν γύρισε το σούρουπο στο  σπίτι, η γυναίκα του στεναχωρημένη του μίλησε για τους φτωχούς χωριανούς που δεν είχαν τίποτα για ν’ αποκρέψουν μέρα που ήτανε και θα κοιμόντουσαν σίγουρα νηστικοί. Εκείνος δεν δίστασε, σηκώθηκε, έσφαξε το βόδι του και το μοίρασε στους φτωχούς για ν’ αποκρέψουν. Την άλλη μέρα… το  βρήκε ζωντανό μέσα στο στάβλο! Ο Θεός τον είχε ανταμείψει!»

Έτσι απλά και τούτη η ιστορία, χώρεσε σε μια μικρή παροιμία:

-Ο φτωχός ο Φίλιππας, όλη μέρα δούλευε και το βράδυ απόκρεψε.

-Ο Άι Μηνάς μου μήνυσε και του Άι Φιλίππου φτάνω.