Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

"Άγιος Διονύσιος" το πρώτο κλειστό φέρυ στο Σαρωνικό.

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στη μακρινή δεκαετία του '70 όπου τα πολιτικά γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο και η Ελλάδα έκανε τα πρώτα αλλά  δυναμικά βήματα στον εκδημοκρατισμό της μετά την περιπέτεια  της επταετίας.
Στη γειτονιά μας, τα νησιά  του Αργοσαρωνικού προσπαθούν να προσελκύσουν τα κύματα  των τουριστών και συναγωνίζονται σε τουριστική προβολή στα μέσα  της εποχής εκείνης. Πολλές έγχρωμες πλέον ελληνικές ταινίες γυρίζονται την εποχή εκείνη   πάνω  στα μικρα κρουαζιερόπλοια του Σαρωνικού αλλά και στα επιβατηγά και οχηματαγωγά  της εποχής. Καράβια μικρά αλλά  με αξιοθαύμαστη συχνότητα δρομολογίων συναγωνίζονται σε δρομολόγια, άνεση και ταχύτητα.
Εκείνη τη μακρινή δεκαετία κάνει την εμφάνιση του στη γραμμή ένα παλιό φέρυ προερχόμενο από τη Ζάκυνθο όπου είχε  γράψει τη δική του ιστορία.
Είναι  το "Άγιος Διονύσιος", το πρώτο κλειστό φέρυ - μπωτ  που παρά  την παλαιότητα  του τραβά  τα βλέμματα των επιβατών με το ασυνήθιστο για  τη γραμμή σουλούπι, το  σκοτεινό του γκαράζ αλλά την εξαιρετική συμπεριφορά  του στη θάλασσα.
Καράβι βαρύ που μπορεί άντεχε  στο καιρό. Εξυπηρετούσε  τη γραμμή παλικαρίσια με τρία καθημερινά δρομολόγια. Από Πειραιά: 06.45 - 11.45 - 17.00  και από Αίγινα: 08.30 - 14.45  και 19.00.
Κουρασμένο και γερασμένο παρέμεινε στη γραμμή μέχρι το καλοκαίρι  του 76 όπου έπαθε μηχανική βλάβη εξαιτίας  της οποίας  δεν μπόρεσε να ξαναδρομολογηθεί και παροπλίστηκε στα Αμπελάκια  της Σαλαμίνας. Σημείο στο οποίο παρέμεινε σκουριασμένο και ξεχασμένο για πάρα πολλά χρόνια.

Ελάχιστε φωτογραφίες υπάρχουν από το πέρασμα  του από την Αίγινα. Ο κ. Γιώργος Γκιβίσης ανακάλυψε την πρώτη φωτογραφία  στο site  shipfriends και  την δημοσίευση  στη σελίδα  του κ. Παντελή Φύσσα στο Fb. Με χαρά είδαμε πολλούς να σχολιάζουν και να θυμούνται το "Διονύσιο" , όπως χαρακτηριστικά  τον αποκαλούσαν οι Αιγινήτες  που τον είδαν με συμπάθεια  μια που είχε να συναγωνιστεί με  τα νεότερα φέρυ  που πρωταγωνιστούσαν τότε στη γραμμή όπως το "Ελλάς", το "Αφαία" , το "Αίγινα", το "Γεώργιος Διόγος" (μετέπειτα "Οδυσσέας").

Πάνω σε αυτό το πλοίο έχουν γυριστεί ελληνικές ταινίες εποχής όπως "Οι βάσεις και η Βασούλα" με τη Νόρα Βαλσάμη και άλλες.

Θυμηθήκαμε  το πλοίο αυτό βλέποντας στην τηλεόραση μια από αυτές  τις ταινίες που γυρίστηκαν πάνω στα καταστρώματα  του.


Χαρακτηριστική η επόμενη καρτ - ποστάλ εποχής που δείχνει  το "Διονύσιο" πίσω από τα καΐκια στο βάθος στο σημείο των σημερινών εκδοτηρίων των εισιτηρίων.
Άλλη μια φωτογραφία  εποχής  του Πειραιά, τραβηγμένη από τον Πύργο. Απεικονίζει  τον "Διονύσιο" δεμένο  στην άκρη δίπλα  στο θρυλικό "ΜΙΜΙΚΑ" ενώ  διακρίνονται  ο "Πορτοκαλής Ήλιος" και το "Άγιος Νεκτάριος".