Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Εστιατόριον Γ. Αλεξίου στην παραλία της Αίγινας


   Μνήμες από την Αίγινα παλαιότερων δεκαετιών ξυπνά η φωτογραφία αυτή. Στο κέντρο της παραλίας  το εστιατόριον του Γ. Αλεξίου  χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή για την εστίαση της Αίγινας. 

  Ίσως το πιο ονομαστό εστιατόριο που ξεχώριζε ανάμεσα στις μικρές ταβέρνες της εποχής εκείνης  με τη μεγάλη αίθουσα, την ξύλινη οροφή και τη μεγάλη κουζίνα στο βάθος. Ένα εστιατόριο που είχε  να ανταγωνιστεί  το μαγαζί  του "Παναγάκη" ή του "Μαριδάκι" και άλλα στα στενά  της Αίγινας.

Παρόν πάντα ο κ. Αλεξίου πίσω από το γραφείο του να σημειώνει  τις παραγγελίες και να ελέγχει τους σερβιτόρους και τους δίσκους. Σημείο για καλοφαγάδες και απαιτητικούς πελάτες.

Σε λίγα χρόνια δίπλα  του άνοιξε κι άλλο μικρότερο εστιατόριο το οποίο δούλευε ο Γιάννης ο Μπήτρος,παραδίπλα ο θρυλικός Κλεάνθης με τα φιστίκια και φυσικά το ιστορικό μαγαζί  του Γιώτη με τις εφημερίδες και τα ψιλικά. Από  την άλλη πλευρά  την "πλατεία" του εστιατορίου οριοθετούσε το περίπτερο  του Μηνά (του ονομαστού "Νάρκα") αλλά και το μεγάλο καφενείο.

Άλλες εποχές, άλλες εικόνες, άλλα ήθη και συνήθειες.

Η Αίγινα του τότε με την Αίγινα του σήμερα  δεν έχει και πολλές ομοιότητες. Η αλλαγή χρήσης της γης ή των κτιρίων επέφερε μεγάλες αλλαγές  στη φυσιογνωμία του νησιού και στο τοπίο γενικότερα.

Το εστιατόριον του Αλεξίου άλλαξε κι αυτό με τη σειρά  του χρήσεις μέσα  στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Σήμερα στεγάζεται εκεί η επιχείρηση του κ. Θ. Μοίρα.

Η  φωτογραφία που παρουσιάζουμε χάνεται μέσα στις αναρίθμητες  φωτογραφίες εκείνης της εποχής και σε αυτές που κατά καιρούς έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο πολλοί φίλοι της Αίγινας όπως ο κ. Νεκτάριος Κουκούλης, η κ. Α.Χάνου, η κ. Αννίτα Χαρτοφύλακα ο Γ. Καλοκέντης και ο Γρ. Συριώτης παλαιότερα. Γι' αυτό δεν μπορούμε να αναφέρουμε με σιγουριά την πηγή της.

Στο σημείο