Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος.

Η  Ύδρα πανηγύρισε χθες 14 Νοεμβρίου τον πολιούχο Άγιο και προστάτη της Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο με τις εκκλησιαστικές ακολουθίες να τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Ο εσπερινός την παραμονή της εορτής τελέστηκε  στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ η Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην οποία λειτούργησε και κήρυξε το Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ένας από τους πολλούς νεομάρτυρες της Εκκλησίας  που μαρτύρησαν για την πίστη τους προς το Χριστό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Γέννημα και θρέμμα της Ύδρας, από νωρίς έφυγε  από το νησί του και για λόγους βιοπορισμού πήγε στη Ρόδο όπου κατέληξε στην δούλεψη του Τούρκου διοικητή του νησιού. Εκεί  εξισλαμίστηκε με δόλιο  τρόπο και όταν "ήλθε εις εαυτόν" και κατάλαβε το λάθος του και την προδοσία, έφυγε από  τη Ρόδο και περιπλανήθηκε σε πολλά σημεία όπως στην Κωνσταντινούπολη και το Άγιος Όρος, όπου και αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρόδο και να μαρτυρήσει για  την πίστη του.

Σήμερα  εκτός από την Ύδρα  η μνήμη  του εορτάζεται και στη Ρόδο στην οποία πραγματοποιείται μεγάλος εορτασμός στις  14 Νοεμβρίου.