Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Οι 4 εποχές σε έναν παλαιό χάρτη μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Είναι ένας χάρτης από εκείνους τους  πολύ παλαιούς! Ένας χάρτης που μιλούσε στις ψυχές  των παιδιών μέσα στις σχολικές αίθουσες  γιατί δίδασκε τη ζωή!
Την καθημερινή ζωή, τη ζωή των απλών ανθρώπων που ήταν ζυμωμένη με τις γιορτές, τις εποχές, τις συνήθειες, την αγροτική παραγωγή και τις δουλειές.

Τον χάρτη αυτό σε μεγάλες διαστάσεις δώρισε στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας η κ. Ανθή Μαρμαρινού - Κουζούπη την οποία πολύ ευχαριστούμε.

Κοιτάζοντας προσεκτικά  το χάρτη βρίσκουμε τόσα πολλά πράγματα που έχουμε ξεχάσει. Οι τέσσερις εποχές με τις γιορτές, τις εργασίες, τα φρούτα, τα προϊόντα τις συνήθειες  των ανθρώπων.
Σήμερα έχουμε ξεχάσει καλά - καλά τις εποχές  του χρόνου. Πολύ δε περισσότερο τις εορτές και  τις παραδοσιακές ασχολίες όπως και τα έθιμα.

Χωρίς vintage διάθεση μπορούμε να αναγνωρίσουμε  στους δημιουργούς αυτού  του χάρτη και άλλων παρόμοιων που κυκλοφορούσαν τότε και σήμερα θεωρούνται ντεμοντέ και ξεπερασμένοι, ότι κατόρθωναν τότε με αυτόν τον απλό  τρόπο να πετύχουν τη διαθεματικότητα στη μάθηση.
Αλήθεια πόσα διαφορετικά μαθήματα Δημοτικού και Γυμνασίου μπορούν να συμπεριλάβουν αυτόν τον χάρτη ή να τον χρησιμοποιήσουν ως αφόρμηση  για  το μάθημα, ως συνοδευτικό υλικό ως  εννοιολογικό χάρτη ακόμα και ως  υλικό  για ανατροφοδότηση;

Μπορεί η εικονογράφηση  να είναι παλαιού τύπου  και τεχνοτροπίας  η αξία  του όμως τεράστια.

Ευχαριστούμε Ανθή!!!