Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Η Αγία Κυριακή ή "Παναγία η Μεσοποταμίτισσα" στην Κυψέλη.

                                     

Πανηγυρίζει στις 7 Ιουλίου η Αγία Κυριακή  στην Κυψέλη. Πρόκειται για το πιο  μικρό εκκλησάκι στη συνάντηση τριών δρόμων  του χωριού. Όμως αυτό το μικρό ναΰδριο κρύβει και μια άλλη ονομασία  που του είχαν αποδώσει οι παλαιοί Κυψελιώτες που το εόρταζαν και στις 21 Νοεμβρίου ως "Παναγία Μεσοποταμίτισσα"

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

     Βρίσκεται σε ένα τρίστρατο του νησιού με τον ένα από τους τρεις δρόμους να οδηγεί από την πλατεία του χωριού της Κυψέλης προς την κεντρική λεωφόρο του Αγίου Νεκταρίου. Την  Αγία Κυριακή  περιστοιχίζουν χωράφια με ελιές και αμυγδαλιές. Βρισκόμαστε στην αγροτική περιοχή της Κυψέλης σε ένα σημείο όπου η θέα προς το βουνό αλλά και τη θάλασσα είναι πανέμορφη. 
   Πρόκειται για ένα μικρό λιλιπούτειο ξωκλήσι  που στο εσωτερικό του χωράει το πολύ τρία άτομα. Οι  άνθρωποι το λατρεύουν και το διατηρούν πάντα σε άριστη κατάσταση, καθαρό και φρεσκοασπρισμένο. Τα τελευταία χρόνια έχουν σκεπάσει τον περίβολό το ένα σκέπαστρο από κεραμίδι (ευτυχώς) κι έτσι μπορούν οι πανηγυριστές να προφυλάσσονται από τον ήλιο.

Στο βιβλίο του κ. Μανώλη Μελινού «Μίλησα με τον Άγιο» (Α΄ τόμος, σελ. 116) ο παλαιός Κυψελιώτης Σωτήρης Οικονόμου, απόστρατος  του Πολεμικού Ναυτικού, διηγείται  τις πλούσιες ευλογίες  και ευεργεσίες που δέχθηκε  ως μικρό παιδί από τον Άγιο Νεκτάριο, για την ορφάνια του, και  τον αγώνα  της επιβίωσης  του. Ανάμεσα στα άλλα καταθέτει  μια μαρτυρία  για  την «Παναγία  την Μεσοποταμίτισσα».

Ποια είναι αυτή η εκκλησία;

Και συνεχίζει:  «Στα παλαιά συμβόλαια έτσι αναφέρεται. Από τον Άγιο Νεκτάριο μέχρι τη θάλασσα, είναι τα μισά της διαδρομής εκεί. Σήμερα είναι η Αγία Κυριακή. Μετονομάστηκε το 1921».

Η γνωστή σε όλους μας μικρούλα Αγία Κυριακή  είναι η «Παναγία η Μεσοποταμίτισσα» που βρίσκεται στα μισά  της διαδρομής  του ποταμού «Μαρνάς» της Κυψέλης.  Ο ποταμός Μαρνάς  ή αλλιώς Αγίου Γεωργίου πηγάζει από την λεκάνη του Κοντού πορεύεται βόρεια-βορειοδυτικά και αφού καλύψει διαδρομή 3.500 χλμ ,και χύνεται στην θέση Μούλος , ανατολικά του ακρωτηρίου Πλακάκια.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ποταμάκι αυτό είχε δώσει και την παλαιότατη ονομασία  του στο χωριό. Η Κυψέλη πριν ακόμα ονομαστεί «Χαλασμένη»  λεγόταν «Μαρνάς».

Το ποταμάκι αυτό που  το καλοκαίρι είναι ξερό, το χειμώνα πολλές  φορές  γίνεται ορμητικό  και απειλητικό γιατί κατεβάζει μεγάλο όγκο νερού από τη λεκάνη και τα βουνά  του Κοντού.

Ο εφημέριος  της Κυψέλης πρωτ. Νεκτάριος Κουκούλης μας ανέφερε  πως οι παλαιότεροι αποκαλούσαν πάντα αυτό το εκκλησάκι «Παναγίτσα» και το εόρταζαν στα «Εισόδια της Θεοτόκου» στις 21 Νοεμβρίου. Υπήρχε, αναφέρει ο π. Νεκτάριος, και εικόνα των Εισοδίων  στο μικρό ναΰδριο.

Άλλο ένα λοιπόν προσωνύμιο της Παναγίας στην Αίγινα έρχεται  να προστεθεί  στα τόσα όμορφα που υπάρχουν όπως "Μεσοσπορίτισσα", "Χρυσολεόντισσα", "Πολίτισσα", "Παναγίτσα", "Ελευθερώτρια", "Φανερωμένη".

Σήμερα  το εκκλησάκι πανηγυρίζει στις 7 Ιουλίου της Αγίας Κυριακής. Μήπως όμως θα πρέπει να το θυμόμαστε και στις 21 Νοεμβρίου;