Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Ύδρας Εφραίμ : «Είμαστε όλοι εδώ, δεν είμαστε μόνοι μας" (αποσπάσματα από την τελευταία διαδικτυακή συνέντευξη)

 


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ στην διαδικτυακή εκπομπή "Ενορία εν δράσει" και στον κ. Κώστα Ζουρδό τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

Τα παρακάτω αποσπάσματα δημοσίευσε η σελίδα  της ενορίας  της Ευαγγελιστρίας στο διαδίκτυο.

 Είμαστε όλοι εδώ, δεν είμαστε μόνοι μας. Και αυτή είναι η μεγάλη μας ελπίδα και αισιοδοξία. Είναι όλος ο ουρανός, οι κεκοιμημένοι, οι ζώντες, οι πάντες είμαστε εδώ. Και αυτό μας δίνει δύναμη και προχωρούμε».

Στο «Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ο Κώστας Ζουρδός, Θεολόγος, υποψ. MSc Επικοινωνιακής θεολογίας και Μ.Μ.Ε , φιλοξένησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ, σε μια ελεύθερη και «εκ βαθέων» συζήτηση.

Η   εκδήλωση μεταδόθηκε  ζωντανά από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

 Η συζήτηση ξεκίνησε με μία αναδρομή στην ζωή του Σεβασμιωτάτου, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία, την κλήση του στην ιεροσύνη, ήδη από την περίοδο που διακονούσε στο ιερό Βήμα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα σχολικά χρόνια, την εκκλησιαστική σχολή της Κορίνθου στην οποία ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την διαμονή του στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας.

Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά:

«Η Εκκλησία με σπούδασε, η Εκκλησία με έθρεψε, η Εκκλησία με αγκάλιασε. Κι έχω βαθιά υποχρέωση στην Εκκλησία, δηλαδή στην πρόνοια του Θεού, γιατί βρήκα και σπίτι και φαγητό δωρεάν στην Αθήνα

Ακολούθησε μία συζήτηση, σε μια σειρά από πνευματικά ερωτήματα. Αρχικά τέθηκε το θέμα, αναφορικά με το που κερδίζει η Εκκλησία τον άνθρωπο, στον άμβωνα ή στο πεζοδρόμιο.

Απαντώντας ο Σεβασμιώτατος, απάντησε ότι σήμερα στον άμβωνα, δεν χρειάζεται ρητορική, αλλά απλά λόγια κι ένας τόνος που να εκφράζει αγάπη και μια αγκαλιά.

Το νέο άνθρωπο θα τον κερδίσουμε με την αγάπη μας, τόνισε. Τα παιδιά, αν δούνε μία ακεραιότητα, μία αγάπη, αυτά θα μπουν μέσα τους, στα κύτταρά τους.

«Η Εκκλησία πρέπει να γίνει ελκυστική, να παρουσιάσει την αίγλη της φιλοσοφίας, το πόσο όμορφο είναι να είσαι κοντά στο Θεό, πόσο σε αγαπάει ο Θεός. Με τα κηρύγματα μας δημιουργούμε ενοχές, ενοχοποιούμε τον κόσμο και διαστρεβλώνουμε τα πράγματα.

Να νιώσω ότι με αγαπάει ο Θεός κι αφού με αγαπάει θα τον αγαπήσω κι εγώ, Αν κάποιος μου πει ότι θα με τιμωρήσει ο Θεός, δεν τον θέλω έναν τέτοιο Θεό. Δεν είναι Θεός αν έχει κακία και μίσος. Η αγάπη είναι η φύση του Θεού.

Η Εκκλησία έχει πολύ βαθύ και όμορφο περιεχόμενο, έχει κάτι μεγαλειώδεςΑυτήν την εικόνα της Εκκλησίας να δώσουμε στον κόσμο, την εικόνα του Χριστού

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι κάθε στιγμή μας δίνεται η ευκαιρία από τον Θεό, να βιώσουμε τον Σταυρό και τότε θα έρθει η χάρη του Θεού. Η χριστιανική ζωή και πνευματικότητα, είναι ο Σταυρός, είναι το κέντρο της θεολογίας μας.

Αν συλλάβει ο άνθρωπος τι είναι η Εκκλησία, δεν θα φύγει ποτέ, παρατήρησε. Είναι ένα ανέβασμα στον ουρανό, η βασιλεία του Θεού ανάμεσα μας.

Προχωρώντας στα πνευματικά θέματα, σημείωσε ότι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο πως προσεγγίζεις έναν άνθρωπο, έχοντας υπόψη ότι είναι άνθρωπος, έχει ψυχή, έχει κόσμο μέσα του και να του δώσεις αγάπη. Αν έχει πάρει αγάπη ένα παιδί, θα δώσει αγάπη, αν δεν έχει πάρει, πως θα δώσει.

Πρέπει να βλέπουμε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Θέλει προσοχή το επιτίμιο, δηλαδή το φάρμακο που θα δοθεί, για να μπορεί να γίνει η μεταμόρφωση του ανθρώπου μέσα από αυτά τα οποία μπορεί να κάνει.

Ακολούθως συζητήθηκε το μέλλον της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο ίδιος πίστευε πάντα ότι στην Ελλάδα έπρεπε να δημιουργηθεί μία Χάλκη, ένα σχολείο με εκπαιδευτικό προσωπικό κληρικούς.

Ένα μεταλυκειακό κολλέγιο εκκλησιαστικής κατεύθυνσης που θα το λειτουργεί η Εκκλησία με δικό της προσωπικό, με την πολιτεία να αναλαμβάνει την μισθοδοσία και την τροφοδοσία της σχολής.

Σε ένα τέτοιο μεταλυκειακό σχολείο μαθητείας, θα διδαχθεί ο σπουδαστής την αισθητική της ψαλμωδίας, του τρόπου λειτουργίας, του χώρου, την εκκλησιαστική μουσική, το τελετουργικό.

Μιλώντας με αφορμή την πρόσφατη ταινία για την ζωή του αγίου Νεκταρίου, σημείωσε ότι οι άγιοι είναι εδώ, βλέπουν, ακούνε. Όταν μοσχοβολούν τα λείψανα τους, είναι η παρουσία της χάριτος του Θεού και των αγίων, που είναι εδώ.

«Είμαστε όλοι εδώ, δεν είμαστε μόνοι μας. Και αυτή είναι η μεγάλη μας ελπίδα και αισιοδοξία. Είναι όλος ο ουρανός, οι κεκοιμημένοι, οι ζώντες, οι πάντες είμαστε εδώ. Και αυτό μας δίνει δύναμη και προχωρούμε. Και έχουμε δει όλοι θαύματα
Κλείνοντας την συζήτηση, ερωτήθηκε εάν φοβάται τον θάνατο. Ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι τον απασχολεί, παρότι περνάει μέσα του το μήνυμα ότι παλεύει με την αιωνιότητα.

Εάν δεν υπήρχε αιωνιότητα θα ήταν ένα ταλαίπωρος άνθρωπος, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Η αιωνιότητα του δίνει νόημα.

Και έκλεισε την συνομιλία, λέγοντας:

«Το έλεος του Θεού να με σκεπάζει κι Εκείνος να ευλογήσει τα έργα και να δώσει, όσο προχωρούμε προς το τέλος, να γινόμαστε πιο ανθρώπινοι.

Και να κατανοώ τον άνθρωπο, γιατί δια του ανθρώπου θα πάω στην αιωνιότητα.

Είναι πολύ ωραία η Εκκλησία και το κήρυγμα του Ευαγγελίου είναι υπέροχο και μεγαλειώδες, είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει στον κόσμο»