Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Με το αχνό φως των καντηλιών ο εσπερινός στον Άγιο Δημήτριο της Παλαιάς Χώρας.



Ο συννεφιασμένος ουρανός, οι σκόρπιες ψιχάλες και ο βοριάς που έκανε  το ψηλό κυπαρίσσι να αργοσαλεύει, δημιούργησαν τη μοναδική ατμόσφαιρα για  να εορταστεί η μνήμη του Αγίου Δημητρίου  στο ομώνυμο εκκλησάκι της Παλαιάς Χώρας. Σε ένα από τα μεγαλύτερα και επιβλητικότερα εκκλησάκια  του λόφου που κινδυνεύει όμως και αυτό από τη φθορά του χρόνου.

Αρκετοί περιπατητές ξαφνιάστηκαν καθώς άκουγαν ύμνους να ψάλλονται μέσα στο ναό. Στέκονταν για λίγο, παρακολουθούσαν και εντυπωσιασμένοι συνέχιζαν. Μια σπάνια στιγμή για όσους συνηθίζουν να ακολουθούν τα μονοπάτια της Παλαιάς Χώρας και να κάνουν τον περίπατο τους.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένα κτίσμα που περατώθηκε από την οικογένεια Σπιρίδη το 1619 και διαθέτει ένα πλούσιο ανάγλυφο διάκοσμο εξωτερικά. Εσωτερικά δεν υπάρχει καμία αγιογραφία στους τοίχους. Στην νότια πλευρά  του και πάνω από το μοναδικό παράθυρο υπάρχει η σπαραχτική επιγραφή που μαρτυρεί τον πόνο και το μαρτύριο των κατοίκων της Παλαιάς Χώρας από την λεηλασία  του Μπαρμπαρόσα (1537)

Η επιγραφή είναι αποκαλυπτική: 

"Ο  Μπαρμπαρόσα κούρσεψε την Παλιαχώρα και ξεντέριασε  τους Λαδαίους"

Η τέλεση του εσπερινού πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία μελών της νεοσύστατης Ομάδας Προστασίας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας. Τον εσπερινό τέλεσε ο π. Στυλιανός Κουτσούκος, έψαλλε ο διάκονος π. Ιωάννης Καρπασινός και ο ιεροψάλτης κ. Παναγιώτης Χελιώτης.